Богоявление е! Празнуват много именици

Богоявление е! Празнуват много именици
A A+ A++ A

Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар.

На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. При кръщението се появява Бог в своята триединна същност - небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Затова и празникът се нарича Богоявление.

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие просвещава. Всеки чрез светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух.

Дните преди празника се смятат за „мръсни“, след кръщаването на водата светът се пречиства. 

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста.

На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година. Тази година обаче заради пандемията на повечето места ритуалът няма да се състои.

В Калофер на този ден се провежда и изключително зрелищното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа, като се вярва, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде пазен далеч от болести през цялата година. И тази традиция няма да е същата заради коронавируса. Все пак се очаква в ледените води да нагазят само местни хора, а външни няма да се допускат.

На 6 януари се освещават бойните знамена на Българската армия, традицията е възстановена през 1993 г.

Имен ден имат: Йордан, Йорданка, Боян, Бояна, Данчо, Данка, Богдан, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божан, Божана, Божидар, Божидара и роизводните им.

Novinite.bg честити празника на всички именици и им пожелава да са здрави и много щастливи!

#Богоявление #Йордановден #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"