Оцелелият приятел на загиналия DJ Emotion разказа за ужаса в планината

Оцелелият приятел на загиналия DJ Emotion разказа за ужаса в планината
A A+ A++ A

В Стара планина, с риск на живота си, планинските спасители успяха да свалят тялото на загиналия преди два дни 45-годишен мъж и приятеля му, който оцеля. Той се оплака, че не е могъл да се свърже с часове с телефон 112, предаде БНТ.

Тялото на загиналия турист, който падна в улей в района на връх "Жълтец", бе свалено около 14.30 ч. в местността "Паниците" над Калофер. В много тежки метеорологични условия по-рано днес 8 спасители свалиха тялото на загиналия диджей. Въпреки че прогнозите да бъде възобновена акцията бяха за сряда, те въпреки това, благодарение на съдействието на служители от телевизионната кула при връх Ботев успяха да стигнат до мястото на инцидента и с помощта на специализирана техника за зимни условия. Заедно със спасителите невредим и в добро здраве, слезе и приятелят на загиналия диджей, Георги Георгиев, който остана два дни на заслон Ботев.

В следващите дни предстои съдебна медицина да каже каква е точната причина, довела до смъртта на загиналия диджей от Варна.

Заледената януарска планина и вятър със скорост 25 метра в секунда направиха акцията по свалянето на оцелелия турист и тялото на загиналия му приятел изключително трудна.

"Вятърът беше ураганен, мъглата гъста. Рискувахме малко, но момчетата бяха корави и нещата се получиха. Когато има екип и има цел, хората се обединяват и я правят!", заяви началникът на Планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов.

На 2-ри януари двамата туристи правили преход от заслон Ботев до хижа "Добрила", като малко след връх "Жълтец" Тодор Желязков се подхлъзва, полита по склона от южна страна, пада от 300 метра и загива на място.

"Смъртта е установена от неговия приятел, който успява да се добере до тялото и да направи трак, което беше много ценно за нас, защото имахме координатите на самото тяло", обясни дежурният от Планинската спасителна служба Тервел Тотев.

Спътникът и приятел на загиналия Тодор Желязков - Георги Георгиев, слезе от планината в добро здраве, но разстроен и ядосан от загубата на приятеля си.

"Не можем да се свържем на 112. Сигурно три часа. Обхват има, но не може да се свържем", разказа той.

От националната система за спешни повиквания коментираха за "По света и у нас", че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени. Създадена е била конферентна връзка с Планинската спасителна служба. Шефът на спасителите в Калофер отправи критика към екипировката на двамата туристи.

"Дано си вземат поука и този път, защото вижте човека, който е бил, ходи с обувки все едно е тръгнал в парка на разходка, по централното било на Стара планина, където дори опитни водачи загиват", допълни Чолпанов.

"Щом съм здрав, значи не е причина екипировката", смята Георги.

От Планинската спасителна служба обаче са категорични, че специално за този маршрут и в тези условия котките са задължителни.

"И не само котките, дори и пикел и въже поне 20 метра. В случая са подценили собствените си възможности, метеорологичната обстановка. Не може да кажем категорично, в зимната планина се ходи с котки, не, не е така, в зимната планина може и без котки, но човек трябва да се подготви и да провери маршрутът какво изисква", каза още Тервел Тотев.

В операцията участваха 8 спасители от Карлово, Калофер и Пловдив, специализирана трудно проходима техника, както и дежурните на телевизионната кула на връх Ботев.

#Стара планина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай