Синдикати: Намалението на цените на водата е пирова победа за някои политически кръгове

Синдикати: Намалението на цените на водата е пирова победа за някои политически кръгове
Pixabay
A A+ A++ A

Синдикати се обявиха срещу решението на КЕВР за нямаляване на цената на водата в някои градове. Това става ясно от позиция на НБС „Водоснабдител“ към КНСБ. В нея се посочва, че това изправя пред фалит някои от ВиК дружествата в страната. Паралелно с това ще попречи на усвояването на средства по ОП „Околна среда“, на изграждането на пречиствателни станции и на изпълнението на ангажименти на България пред Евросъюза. Поради намаляването на финансовия поток към компаниите с намалени цени пък се възпрепятства изпълнението на инвестиционните им програми за 2021 г., казват синдикатите:

Ето и целият текст на позицията на НБС „Водоснабдител“:

 

Като отговорен социален партньор, представляващ хиляди синдикални членове, работещи в сектор „Водоснабдяване и канализация”, сме длъжни да изразим нашето възмущение и категоричното си несъгласие с горепосоченото решение на КЕВР и да предупредим българското общество за рисковете, пред които то изправя целия сектор ВиК. Намалението на цените на ВиК услугите е „пирова победа“ за определени политически сили и неправителствени организации, за които популизмът и медийното внимание са по-важни от реалното решаване на проблемите с водата за българските граждани.

Решението на КЕВР не отчита финансово-икономическото състояние на ВиК операторите и на практика изправя пред фалит ВиК дружествата, на които се намаляват цените на ВиК услугите. Това важи особено за ВиК дружествата в Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Видин и София област.

Решението поставя пред провал усвояването на средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., което ще направи невъзможно изграждането на пречиствателни станции и друга ВиК инфраструктура и ще попречи за изпълнението на ангажиментите на България към Европейския съюз.

Поради липса на необходимите финансови средства няма как да се реализират планираните инвестиции през 2021 г. и ще се компрометира още повече състоянието на ВиК мрежата.

Възпрепятства се нормалното предоставяне на ВиК услугите в редица региони на страната, което означава, че съчетано с климатичните промени и засушаване се увеличава неимоверно рискът от повтаряне на кризи като тази в град Перник.

Едва ли КЕВР ще поеме отговорност, когато стотици хиляди български граждани останат без нормален достъп до вода за питейно-битови нужди и няма как да се съгласим с бюрократично и чиновническо отношение към съдбата на толкова жизненоважен сектор като ВиК. Категорично ще се противопоставим срещу заплахата от съкращения на стотици работни места. Не е справедливо за пореден път работниците и служителите във ВиК дружествата да плащат чрез ниските си работни заплати и загубата на работните си места за чужди грешки и безхаберие. Регулаторът с решението си не регулира, а убива.

#КНСБ #КЕВР #решение #вода #цени #намаление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »