СЗО: Бедните държави да започнат спешно имунизации с ваксината на Pfizer/BioNTech

СЗО: Бедните държави да започнат спешно имунизации с ваксината на Pfizer/BioNTech
Pixabay
A A+ A++ A

Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината на „Pfizer/BioNTech“ за спешна употреба, проправяйки път на страните с ниски и средни доходи да започнат имунизация на населението си срещу COVID-19, съобщава Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

За първи път ваксината е одобрена във Великобриания за спешна употреба в страната, последвана малко след това от САЩ, Канада и Европейския съюз. Всички са започнали свои кампании за ваксинация.

Но зелената светлина от СЗО означава, че страни без собствени регулаторни органи или без средства за строга оценка на ефикасността и безопасността на ваксините, могат да ускорят собствените си процеси на одобрение и да започнат да прилагат ваксинационни програми.

Има опасения относно неравномерното разпределение на ваксините, тъй като по-богатите страни са закупили или подписали договори за закупуване на големи количества от наличните дози или очакват одобрение.

В декларация СЗО заяви, че организации като УНИЦЕФ и Панамериканската здравна организация (PAHO) вече могат да закупят ваксината, за да я разпространяват в страните, които се нуждаят от нея.

«Това е много положителна стъпка за осигуряване на глобален достъп до ваксини срещу COVID-19. Но искам да подчертая необходимостта от по-големи глобални усилия за постигане на достатъчно предлагане на ваксини, за да отговори на нуждите на приоритетните популации навсякъде “, каза д-р Марианжела Шимао, заместник генерален директор на СЗО за достъп до лекарства и здравни продукти.

„СЗО и нашите партньори работят денонощно за оценка на други ваксини, които отговарят на стандартите за безопасност и ефикасност. Приканваме повече разработчици да се явят за преглед и оценка. Жизнено важно е да осигурим критичните доставки, необходими за обслужване на всички страни по света и да спрем пандемията.

Екипът на СЗО и независими експерти прегледаха данните за безопасността, ефикасността и качеството на ваксината на „Pfizer / BioNTech“, за да извършат анализ на риска спрямо ползата, се казва в изявлението.

“Прегледът установи, че ваксината отговаря на основните критерии за безопасност и ефикасност, установени от СЗО и че ползите от използването на ваксината за справяне с COVID-19 надвишават потенциалните рискове”, каза той.

Група експерти по имунизация на СЗО ще се срещнат на 5 януари, за да установят политики и препоръки за използването на ваксината при популации. Също така ще им помогне да установят вериги за адекватно снабдяване, тъй като ваксината трябва да се съхранява при минус 60-90 градуса по Целзий.

Докато ваксината на „Pfizer / BioNTech“ е първата, получила одобрението на СЗО, очаква се скоро да бъдат налични по-евтини и по-лесни за разпространение опции.

Един такъв вариант е ваксината на „Oxford / AstraZeneca“, която беше одобрена от регулаторните органи на Великобритания. Страната ще започне да прилага ваксините от 4 януари.

„AstraZeneca“ обеща да достави стотици милиони дози на страните с ниски и средни доходи и да доставя регулярно ваксината с нестопанска цел на тези държави.

 

#СЗО #ваксини #коронавирус #развиващи се държави #одобрение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »