82-годишна баба – най-възрастната първокласничка в България

82-годишна баба – най-възрастната първокласничка в България
Баба Надежда бърза за училище, където вече трети месец гради уменията си по четене и писане. „Те, сега знам да се подписвам!“, хвали се тя. Снимка: bTV
A A+ A++ A

82-годишна баба от ромския квартал Раковица в Берковица е най-възрастната първокласничка в България.

Надежда Ангелова се обучава по европейски проект, чието мото е „Нов шанс за успех“, предаде bTV.

Баба Надежда бърза за училище, където вече трети месец гради уменията си по четене и писане. И преди да е изкачила стълбите, се хвали: „Те, сега знам да се подписвам!“.

Останала без баща от малка и с болна майка, възрастната жена никога не е влизала в клас и не е имала собствена ученическа тетрадка. Сега вече има и чанта, и папка, но казва, че без госпожата е за никъде.

„Она ми казва така госпожата: „Бабо Надеждо, дай си ръката да пишем това!“, и аз й давам ръката“, разказва бабата.

„Аз движа ръката и по този начин тя изписва буквите“, обяснява преподавателката Димитринка Димитрова.

С математиката й е по-лесно, защото има търговски нюх. До ден-днешен, за да си помага на пенсията, баба Надежда обикаля пазарите и продава игли и свещи. Затова задачите, в които се пресмята с пари, са й най-лесни.

Заедно с баба Надежда в Берковица по проекта „Нов шанс за успех“ се обучават 180 роми. Някои от побелелите първолаци постигат завиден напредък.

„Да се връщаме 60 години назад и малко по-възпитани да ставаме, това е нашата цел, затуй дойдохме тука, госпожата и тя помага“, споделя Първомай Парашкевов.

„Много е важно човек да учи и знае, сега съм учил 2-3 месеца и ми са отвориха очите и съм по-друг“, казва първокласникът Рангел Петров.

Макар да не е сред първите по успех, най-възрастната първокласничка в Берковица не пропуска урок и няма нито едно отсъствие. В час, освен да слуша, най-обича да забавлява съучениците с песен.

През ноември ще стане ясно дали баба Надежда ще завърши успешно курса. Ако издържи теста, ще получи парична награда от 50 лева.

#първи клас #Берковица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"