Цветанов става първи кръводарител в спешна кампания

Цветанов става първи кръводарител в спешна кампания
Спешната акция по кръводаряване е заради появил се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и 0 в лечебни заведения в София и в Западна България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще бъде първият кръводарител в кампанията на Министерството на здравеопазването за спешно кръводаряване заради недостига на кръв.

Спешната акция по кръводаряване е заради появил се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и 0 в лечебни заведения в София и в Западна България, съобщи по БНР доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология.

„Няма недостиг на кръв за преливане, а има дефицит от групите „0“ и „А“, обясни той в ефира на bTV.

По думите му десетки операции в момента са отложени заради кръвния дефицит.

„Отложили сме сърдечни операции. Десетина ставни операции в Горна баня“, каза доц. Андрей Андреев.

Една отложена операция има в болница „Света Анна“ и две в „Света Екатерина“, като до момента няма откази за операции на деца.

От 9:00 до 12:00 часа в Министерство на здравеопазването ще бъде открит пункт за безвъзмездно кръводаряване.

Следобед от 13:00 часа пункт за кръводаряване ще бъде открит и в централата на Българския Червен кръст.

Желаещите могат да дават кръв и в Благоевград, Кюстендил, Лом, Враца.

На ден центърът по трансфузиология обслужва 18 болнични заведения в София. 150 литра кръв са необходими в страната всеки ден, в столицата - около 70 литра.

„В момента има кръв, но количествата не трябва да падат под задължителния резерв“, посочи доц. Андрей Андреев.

При липса на кръв центърът се обръща към редовни кръводарители, но в момента недостигът е голям, каза още неговият директор.

Два дни отпуск се полагат на кръводарителите в България, а в някои страни стимулите предвиждат дори намаление на картите за градски транспорт, посочи доц. Андреев.

Всички, които желаят да дарят кръв, могат да направят това в Националния център за трансфузионна хематология - София, ул. „Братя Миладинови“ № 112, всеки делничен ден от 8 до 18:30 часа, а събота и неделя от 9:00 до 15:30 часа, както и в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна“ - София, и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.

#Национален център по трансфузионна хематология #Андрей Андреев #болница „Света Екатерина“ #болница „Света Анна“ #кръв #кръводаряване #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"