Християните отбелязват Кръстовден

Християните отбелязват Кръстовден
На днешния 14 септември Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен – Кръстовден, с който се отбелязва началото на есента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На днешния 14 септември Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен – Кръстовден, наричан още Гроздоберник, с който се отбелязва началото на есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век, припомня БГНЕС.

След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

#Кръстовден #гроздобер #православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »