От първия работен ден: Спира гратис возенето в столичния градски транспорт

От първия работен ден: Спира гратис возенето в столичния градски транспорт
Булфото
A A+ A++ A

От понеделник, 4 януари, контрольорите в градския транспорт ще започнат да глобяват нередовни пътници. Това каза пред БГНЕС Румяна Милова, която ръководи дирекция “Паркиране и мобилност” към ЦГМ.

Контрольорите в обществения транспорт започват да следят за редовността на пътниците от 4 януари 2021 година. От тази дата те няма да продават билети от 1,60 лева, а само такива за нередовни пътници от 30 лева.

„Досега продаваха билети, но от понеделник започва по-строг контрол, така че обръщаме се към всички граждани да се снабдят с билети или пък да си заредят картите. Тези, които имат карти нямат проблеми, но тези, които пътуват с билети може да си ги закупят в нашите пунктове. Също имаме и доста посредници, които продават билети – всички клонове на пощите и други. Така че се надяваме гражданите да се снабдят с билети, за да нямат проблеми при контрола“, каза тя.

Всички каси на ЦГМ – 61, както и тези на метрото – 81 работят. Превозни документи може да се купят и в 114-те офиси на пощенските станции, в 116 тото пунктове, в магазините на веригата „345“, както и в над 200 обекти на наши външни разпространители, повечето от които са в близост до спирките на обществения транспорт. Дневна карта можете да се купи и онлайн през приложението ни MPASS. На този етап водачите няма да продават билети.

От 4 януари 2021 г. влиза в сила решението на Общинския съвет за разширение на „Зелена зона“ за почасово платено паркиране в два района. „Единият е „Слатина“ – частта от комплекса “Яворов“, която попада в „Слатина” и в район „Триадица“ – кв. “Иван Вазов“”, обясни тя. Румяна Милова добави, че в новата редакцията на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община се предвижда и „Синя зона”, и „Зелена зона” да работят в събота, досега работеше само „Синя зона”. „Работното време досега беше от 8:30 до 18 часа. Сега вече и в „Синята” и в „Зелената зона” работното време ще бъде от 10 до 18 часа”, допълни още тя.

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) призова вече гражданите, които желаят да паркират в зоните да не чакат последния момент за заявяване на стикер. Документи се приемат в офисите на ЦГМ и онлайн. Плащането на винетния стикер става единствено и само след получаване на официално одобрение. Самото плащане се извършва и на място в наш офис, и по банков път.

Милова посочи, че събота и неделя офисът на „Будапеща”17 ще работи извънредно от 10 до 16 часа. „На 2 и 3 януари тези, които досега не са си подали заявленията, могат да се възползват от тази възможност, за да нямат проблеми от 4 януари”, посочи тя. 

 

#София #градски транспорт #контрольори #глоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »