45% от бизнеса в България е семеен

45% от бизнеса в България е семеен
Семейните фирми в България се развиват много бързо и вече представляват 45% от бизнеса. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Семейните фирми в България се развиват много бързо и вече представляват 45% от бизнеса, заяви Оливие де Ришувз, изпълнителен директор на Световната организация на фамилните компании.

„Въпреки че семейните фирми се развиват сравнително отскоро в България, те представляват около 45% от бизнеса у вас“, подчерта Оливие де Ришувз, цитиран от Дарик радио.

Оливие де Ришувз се позова на скорошно проучване, според което 60% от всички компании в глобален мащаб са семейни.

Около 30% от публичните в Германия и Франция имат мажоритарен пакет, който се притежава от години от едно семейство, а миноритарният се търгува на фондовата борса.

„Мисля, че проблемът на семейния бизнес в България е неговото детство, фирмите наистина са много, много нови. Едно от най-важните неща в нашата организация е, че семействата помагат на други семейства. Ако се придържам към вашия пример, при нас има хотел в Швейцария, развиван от семейство, което подпомага други семейства в сектора на хотелиерството. Ние се опитваме да преценим възможностите къде може семейният бизнес да се представи най-добре“, обясни той.

Изпълнителният директор на Световната организация на фамилните компании отбеляза, че е изключително впечатляващо, че още преди пет години собственици на семейни фирми в България са заявили сериозни намерения да излязат на пазара и да развиват семеен бизнес „отговорно и с перспектива“.

Според скорошно проучване 45% от фирмите в България са семейни, което според Де Ришувз е много добър знак. Освен това те създават една трета от работните места в страната.

„Семейният бизнес трябва да осъзнае стойността и важността си, освен това – трябва да гледа напред, и то не просто до края на 2012 г., а да мисли най-малкото в мащаб „България 2020“. И това трябва да го кажем на правителството - това не е просто тук и сега, а нещо, което градим за нашите деца“, каза още Оливие де Ришувз.

#Франция #Германия #България #бизнес #изпълнителен директор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"