9 новогодишни традиции от култури по света

9 новогодишни традиции от култури по света
A A+ A++ A

Независимо дали прекарвате новогодишната нощ в някоя вълнуваща чужда страна или у дома със семейството и приятелите си, вероятно имате новогодишна традиция, която спазвате. Общите традиции в Съединените щати включват пеене на „Auld Lang Syne“ за поздрав на Нова година и ядене на черноок грах за късмет.

По цял свят културите приветстват промяната в календара със своите уникални новогодишни традиции. Ето някои от любимите ни:

Испания

В Испания е прието да се яде 12 грозде - по едно на всеки ход на часовника в полунощ в навечерието на Нова година. Всяко грозде представлява късмет за един месец от следващата година. В по-големите градове като Мадрид и Барселона хората се събират на основните площади, за да ядат гроздето си заедно.

Колумбия

В надеждата за нова година, изпълнена с пътувания, жителите на Колумбия носят празни куфари около блока. 

Дания

Жителите на Дания поздравяват Нова година, като хвърлят стари чинии и чаши срещу вратите на семейството и приятелите, за да прогонят лошите духове. Те също стоят на столове и скачат от тях заедно в полунощ, за да „скочат” през януари с надеждата за късмет.

Финландия

Във Финландия хората предсказват идната година, като леят разтопен калай в съд с вода, след което интерпретират формата, която металът приема след втвърдяване. Сърце или пръстен означава сватба, докато кораб предсказва пътуване, а прасе заявява, че ще има много храна.

Панама

За да прогоним злите духове за нов старт на Нова година, традицията е да се изгарят чудовища (muñecos) на добре познати хора като телевизионни герои и политически фигури в Панама . Образите са предназначени да представят старата година.

Шотландия

По време на новогодишната нощ на Шотландия на Хогманай в цялата страна се практикува „първа стъпка“. Първият човек, който прекрачи прага на дома през Нова година, трябва да носи подарък за късмет. Шотландците също провеждат церемонии с огън, където хората дефилират, докато размахват гигантски огнени топки по стълбове, предполагаемо символи на слънцето, за да пречистят предстоящата година.

Филипините

Ще намерите кръгли форми из Филипините в навечерието на Нова година като монети, които символизират просперитета през следващата година. Мнозина носят и точки на точки за късмет.

Бразилия

В Бразилия , както и в други страни от Централна и Южна Америка като Еквадор, Боливия и Венецуела, се смята, че е късмет да носите специално бельо в навечерието на Нова година. Най-популярните цветове са червеното, за което се смята, че носи любов през Нова година, и жълтото, за което се смята, че носи пари.

Гърция

Лукът традиционно се окачва на входната врата на домовете на Нова година дори в Гърция като символ на прераждането през Нова година. На Нова година родителите събуждат децата си, като ги потупват по главата с лука.

Традиции за късмет от цял свят, които да изпълните в новогодишната нощ

#Нова година #традиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »