Двама купувачи искат изстрадалия ОЦК - Кърджали

Двама купувачи искат изстрадалия ОЦК - Кърджали
Двама купувачи ще наддават при продажбата на ОЦК Кърджали на части. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама са кандидатите да купят Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, стана ясно след изтичане на крайния срок за подаване на оферти.

Претендентите ще участват в насрочения за петък публичен търг по иск на Първа инвестиционна банка, която е сред тримата най-големи кредитори на завода.

На практика се продава целият цинков завод и спомагателни цехове, като стойността на предложените активи е малко над 8 милиона лева.

По информация на БНР, единият от кандидатите в търга е фирма, свързана с Първа инвестиционна банка.

Продажбата е разпоредена от частния съдебен изпълнител Росен Сираков. Той пристъпи към процедурата, след като кредиторът Първа инвестиционна банка спечели дело срещу собственика на ОЦК Кърджали Валентин Захариев, който не може да обслужва вземанията си.

Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си.

На търг ще бъдат разиграни сгради и земи, собственост на металургичния комплекс, а практически се продава целият цинков завод на комбината и новите производства, които трябваше да бъдат пуснати преди години, работническият стол и подстанцията, от която заводът се захранва с електричество. Предложен е дори един от комините на комбината.

Пазарната оценка на предложените активи е малко над 8 млн. лв. С парите от продажбата ще се удовлетворят исканията на група кредитори, сред които две банки и част от напусналите работници, който не са получвали заплати от 5 месеца.

Ако в рамките на едномесечния срок не се появят купувачи, заложените сгради и производствени съоръжения стават собственост на Първа инвестиционна банка и тя започва да се разпорежда с тях.

Правото й на разпореждане обаче не е безгранично, банката не може да се занимава с производствена дейност – това не й е присъщо, целта е предприятието да заработи отново и ПИБ да си върне парите от кредита и лихвите.

ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали и става градообразуващ фактор. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Валентин Захариев така и не се осъществиха, макар закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец.

Никога, преди да попадне в ръцете на Валентин Захариев, комбинатът не е бил в такава криза.

#ОЦК Кърджали #Кърджали #ОЦК #Валентин Захариев #Росен Сираков #съдебен изпълнител #ПИБ #Първа инвестиционна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »