Путин няма да идва в България засега, обяви Кремъл

Путин няма да идва в България засега, обяви Кремъл
Владимир Путин (тогава премиер на Русия) и българският министър-председател Бойко Борисов на среща в София през ноември 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В графика на руския президент Владимир Путин през есента на 2012 г. няма посещение в България, както твърдяха премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев.

Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки съобщенията в български медии за очакваното посещение на държавния глава в България.

„В момента в графика няма напълно утвърдена визита, но контактите по дипломатически пътища ще продължат“, каза Песков, цитиран от РИА „Новости“ и агенция БГНЕС.

По-рано в четвъртък българският министър-председател Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев коментираха обширно темата за иска на „Атомстройекспорт“ за спряното строителство на АЕЦ „Белене“.

„Аз истински се надявам, че президентът Путин не знае за това им действие, защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България“, каза премиерът Бойко Борисов.

По отношение на проекта „Белене“ премиерът смята, че има една компания, „Атомстройекспорт“, която въпреки проведените преговори, си е позволила или така е решила, без да ни информира, да отиде и да заведе иск за 1 млрд. евро.

„По АЕЦ „Белене“ водихме и продължаваме да водим преговори и те прекрасно знаят, и са информирани, и работим, и именно затова „Уестингхаус“ спечели конкурса за предпроектните проучвания за 7-и реактор на „Козлодуй“. Те прекрасно знаят, че седми реактор ще бъде този руски реактор, който е за „Белене“, който ще бъде направен там“, обясни той.

Премиерът посочи, че те „абсолютно вероломно ни изненадаха с този иск“, като обясни, че използва „тяхна терминология от времето на войната“, имайки предвид внезапното нападение на Хитлеристка Германия над СССР през 1941 г.

#Южен поток #Уестингхаус #АЕЦ „Козлодуй“ #Росатом #Атомстройекспорт #АЕЦ „Белене“ #Москва #Кремъл #Дмитрий Песков #Президент на България #Росен Плевнелиев #министър-председател на България #Бойко Борисов #президент на Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »