Кунчев: Поставихме началото на края на пандемията (ОБНОВЕНА)

Кунчев: Поставихме началото на края на пандемията (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Процесът по ваксинация срещу Covid-19 е започнал според предварителните очаквания. Заради празничния период някои от болниците са предпочели по-голямата част от имунизациите да се случи, когато повече медици са на работа. Това обясни пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото сме поставили "началото на края на тази пандемия“.

Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята Кунчев. Той припомни, че отделните пратки от ваксините са придружени от кратката характеристика на продукта и листовката за пациента.

Първите количества са по-скоро символично начало. В началото на новата година ще говорим вече не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози, уточни доц. Кунчев в предаването "Преди всички“. Може би в началото не всички, които желаят, ще могат веднага да достигнат до ваксината, но до месец-два това ще се случи, увери главният държавен здравен инспектор.

Най-мотивирани са работещите в Covid отделенията, защото виждат колко коварен и опасен е този вирус, допълни той.

Според Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си.Кога ваксината ще достигне до възрастните хора?

"С тръгването на реалните количества през януари и включването на другите ваксини ще разполагаме с количества, които ще ни позволят да разгърнем кампанията не само в тази първа фаза – за здравните служители, а и във всички видове домове. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще трябва да работят мобилните екипи“, обясни Ангел Кунчев.

Създадена е стройна организация за проследяване както на нежеланите реакции, така и на ефективността на продукта.

Страната ни си има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да съобщи за такава реакция. До момента от близо 700 имунизирани вчера лица няма такива, отбеляза доц. Кунчев. По думите му говорим за очаквани реакции, описани в листовката и знаем, че е възможно да се проявят, макар и рядко.

Запитан за тенденцията на намаляване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с коронавирус, Ангел Кунчев изтъкна, че по модела и на предишни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отлага посещението при лекар, затова "официалната статистика почти се срива“. Пълна картина какво се случва ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките

„Завършена имунизация е, когато се сложат двете дози. Заложили сме в съществуващата информационна система, когато е завършена една имунизация,  да е  ясно каква ваксина е приложена”, каза доц. Ангел Кучнев на представянето на плана за имунизация в Пловдив. Той обясни, че в края на първото тримесечие ще започне и изследването на поне 1000 души за ефективността на ваксините и нежалните реакции. Това ще съвпадне и с масовата ваксинация у нас.

„ Продължаваме ваксинациите в болниците в по-малките градове. В момента говорим за едно по-символично начало на кампания  -  5000 дози не са много. Проблемът е когато включим в останалата част от първите рискови групи – социалните и старчески домове и хосписи. Там логистиката ще бъде по-трудна, като ще трябва да се осигури и персонал на места”, обясни главният здравен инспектор.

Дани Каназирева заяви, че вчера макар да е трябвало да се ваксинират 163 медици, техният брой е станал 285, а днес вече първата доза се приели още 82-ма медици, като все повече медицински лица заявяват готовност да се имунизират.

Изграждат система за проследявана на нежелани реакции и ефективността на различните ваксини, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев в Пловдив.

„Трябва да видим за какъв период ваксината ни пази, колко е ефективна и какви нежелани реакции има. В България трябва да се проследят поне 1000 души, за да е ясна картина. След поставянето на ваксината ще се правят изследвания на контактната група на 2 месеца, 6 месеца, 1 година и 2  години след втората доза ваксина”, обясни Кунчев. Той изтъкна, че в България има добре изградена система за регистрирани на нежеланите реакции,  като всеки който има информация за такава,  следва да подаде информация до Изпълнителната агенция по лекарства.

Към момента са регистрирани много малко и слаби реакции, предимно болка на мястото на убождането.

„Извършените ваксинации са близо милион в света и засега ваксината има много добър профил на безопасност. Очаква се проследяването у нас да започне от април, като то ще съвпадне с масовата имунизация”’, каза Кунчев.

“Решихме да не се прави специфична нова система за Ковид, а да важат правилата като при другите ваксини”, каза още Кунчев.

Ректорът на МУ проф. Мариана Мурджева заяви, че ще се тества защитата на две нива – молекулно и клетъчно. Първото ниво на защита са добре познатите антитела.

„Ще се изследват различни групи хора по пол, възраст”, заяви проф. д-р Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб.Тя обясни, че анализът за клетъчен имунитет е много по-сложен, но има възможност да се прави и у нас.

#Кунчев #ваксина #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"