„Екогласност": Дянков е обвързан с Иво Прокопиев

„Екогласност": Дянков е обвързан с Иво Прокопиев
Пресконференцията на Зелената партия, ПК "Екогласност", Партията на зелените и ГЕОС бе на тема "Картели на министри в полза на олигарси. Факти и документи". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Има неопровержими доказателства за връзка между финансовия министър Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев, според Емил Георгиев, председател на политически клуб "Екогласност".

„Подали сме сигнал до главния прокурор и сме доказали, че Иво Прокопиев и неговите приближени само за 2009 година са прикрили над 25 млн. лв. печалба. За нас няма съмнение за обвързаност между него и министъра на финансите Симеон Дянков," каза Георгиев на пресконференция в София в четвъртък, цитиран от БГНЕС.

„Фирмата на Прокопиев е монополист номер 1 в България, такова нещо няма никъде, такова нещо и по конституция не е разрешено. Този човек като един октопод е обхванал в пипалата си не само сегашни министри, а и бивши", продължи той.

Освен министъра на финансите според Георгиев с предприемача са свързани бившият министър на икономиката Трайчо Трайков и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Според председателя на "Екогласност" има неопровержими доказателства, свързващи Симеон Дянков с Иво Прокопиев.

Според него смяната на ръководството на фондовата борса от страна на министъра е направено, защото се е съмнявал, че ще бъдат разкрити фирми с нередности на предприемача.

По негова информация Дянков и Прокопиев са работили с една и съща сътрудничка, а също така вицепремиерът е живял 3 месеца в апартамент, който е собственост на фирма на Прокопиев.

Георгиев критикува и социалната политика на Дянков, като според него с един трик министърът на финансите е лишил над 100 000 души от 220 лв за енергийните помощи.

Причината за това той посочи във вдигането на пенсиите с 9 лв., но не и увеличаване на диференцирания минимален доход.

„Питаме се защо парламентарната опозиция не реагира и какво трябва да се случи, за да се разбере, че финансовият министър е опасен за България", допълни Георгиев.

По негова информация предстои да се състави и инициативен комитет, който ще работи за свалянето на министър Дянков.

Георгиев заяви, че разполага със стотици писма, които потвърждават неговите тези за нарушения на министри.

„Мотивацията за освобождаването на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков е, защото е прикрил нарушенията на "Каолин" за концесията на кариера "Балабана", твърди той..

За това нарушение от "Екогласност" са алармирали повече от 2 седмици преди излизането на решението. Министър Караджова пък беше обвинена в прикривания на нарушения на Христо Ковачки в Драгоман.

„Връзките на управляващите с не до там чисти бизнесмени станаха традиционни", допълни Александър Каракачанов, председател на "Зелената партия".

"Съответен т. нар. олигарх, както си контактува с предишното правителство, така неговият "бизнес" продължава с новото правителство. В България няма приемственост в политиката по отношение на хората, но по отношение на определени структури икономически приемствеността е почти пълна", заяви той.

„Отношенията на Дянков с Прокопиев са само един пример за това, друг пример са заменките и хората, които се облагодетелстват от това", каза още Каракачанов.

„Министър-председателят постоянно говореше как това е едно безобразие, как ограбва държавата, сега изведнъж забрави тези думи", продължи председателят на "Зелената партия".

Според него проблемът се корени в стила, наложен от всички правителства, а по отношение на икономическата политика няма разлика между предишното и настоящето правителство.

"Икономическата система и цялостната данъчна система цели ограбване на хората и облагодетелстване на малка част, при това непроизводителна част от бизнеса, която само изнася в чужбина", допълни Каракачанов.

"Повечето от тези бизнесмени, които са се облагодетелствали от предишното правителство с милиарди, са спонсорирали и други структури. Те са хора с възможности, лобират, и както виждате нашите министри са много податливи на лобизъм. За отишлия си Трайков беше ясно, че е лобист на структури на енергийни компании, работещи в България и прикрит лобист на Иво Прокопиев", заяви председателят на "Зелената партия".

#Иво Прокопиев #Симеон Дянков #Министър на финансите #Каолин #бизнесмен #олигарх #олигарси #олигархия #Екогласност #Емил Георгиев #Александър Каракачанов #Зелената партия #Трайчо Трайков #Нона Караджова #министър на околната среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници