1 убит при щурм на американското посолство в Йемен

1 убит при щурм на американското посолство в Йемен
Протестиращи се опитват на нахлуят в американското посолство в столицата на Йемен Сана заради филма за пророка Мохамед „Невинността на мюсюлманите“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Един човек е убит и десетки други са ранени при опит на протестиращи да щурмуват американското посолство в Йемен.

Протестиращите срещу филма за пророка Мохамед „Невинността на мюсюлманите“ йеменски жители се опитали да нахлуят в посолството на САЩ в столицата на Йемен Сана.

Някои от протестиращите успели да проникнат на територията на посолството и да подпалят намиращите се там автомобили, предаде АФП, цитирана от агенция „Кросс“.

Полицията е стреляла във въздуха, като се мъчила да обуздае разбеснялата се тълпа.

Аналогични протести имаше и в Египет, Тунис и Либия. При обстрела на американското консулство в Бенгази, Либия, загинаха посланикът на САЩ и още трима сътрудници в дипломатическата мисия.

Полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия срещу демонстрантите. Органите на реда съобщават за опожарени дипломатически автомобили.

От сряда вечерта сблъсъци между полиция и демонстранти се водят спорадично и в района на посолството на САЩ в Кайро.

Демонстранти се събраха и пред дипломатическите мисии на САЩ в Мароко и Тунис.

Спонтанните протести, които избухнаха в редица арабски държави в сряда, бяха предизвикани от противоречив документален филм на режисьор от американско-израелски произход. Според мюсюлманите лентата поругава името на пророка Мохамед.

Филмът, озаглавен „Невинността на мюсюлманите“, е сниман в САЩ, с бюджет от 5 млн. долара.

В интервю за вестник „Уолстрийт Джърнал“ режисьорът и продуцент на лентата – Сам Бейсил, разказва, че средствата са били събрани от „стотина влиятелни евреи“, без да разкрива имената им.

В същото интервю Бейсил заявява, че „ислямът е раково заболяване“ и уточнява, че филмът му е с политически, а не с религиозен характер.

САЩ обявиха затягане на мерките за сигурност около дипломатическите си мисии в Азия и Африка в отговор на убийството на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци, които загинаха, след като разгневена тълпа щурмува консулството на САЩ в Бенгази във вторник.

#САЩ #Йемен #полиция #посолство #мисия #Кайро #Мароко #Тунис #Сам Бейсил #Азия #Африка #Либия #Бенгази

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"