Бъдни вечер донесе на ЕС и Великобритания сделка за Брекзит (ПОДРОБНОСТИ)

Бъдни вечер донесе на ЕС и Великобритания сделка за Брекзит (ПОДРОБНОСТИ)
Pixabay
A A+ A++ A

Постигната е търговска сделка между Великобритания и ЕС. Това обявиха от Европейската комисия, предаде Нова телевизия. През цялата нощ преговарящите на двете страни са изчиствали последните неразбирателства.

Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет години. Именно той предизвикваше спорове до последните часове преди обявяването на успеха на сделката.

„Всичко, което беше обещано на британски народ по време на референдума през 2016 г. и в изборите миналата година се изпълнява със сключването на сделката. Върнахме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговия и нашите риболовни води. Сделката е фантастична новина за семействата и бизнеса във всички части на Обединеното кралство”, се казва в позиция на британското правителство, цитирана от Би Би Си.

„Ще имаме пълно политическо и икономическа независимост на 1-ви януари 2021”, допълват от правителството.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговорящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. „Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни”, заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни.

„Целият дебат винаги е бил относно суверинитета. Трябва да се запитаме какво означава тази дума за нас през 21 век. Тя е свързана с обединяването на нашите сили, с това да си помагаме взаимно във времена на кризи вместо да се опитваме да се изправяме на крака сами. ЕС показва как това се случва на практика”, заяви председателят на Европейската комисия.

Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Важно беше да се борим за това споразумение, тъй като сега то е справедливо и балансирано и ще защити нашите европейски интереси, ще гарантира лоялна конкуренция и ще осигури така необходимата предвидимост за нашите рибарски общности. И накрая, можем да оставим Брекзит зад нас и да погледнем към бъдещето. Европа продължава напред.“
 
Главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние добави: „Стигнахме до края на един много интензивен четиригодишен период, особено през последните девет месеца, по време на който договорихме организираното оттегляне на Обединеното кралство от ЕС и съвсем ново партньорство, за което в крайна сметка се споразумяхме днес. Защитата на нашите интереси беше водеща и централна по време на тези преговори и се радвам, че успяхме да го направим. Сега е ред на Европейския парламент и на Съвета да изразят мнението си по това споразумение.“
 
Проектът на споразумение за търговия и сътрудничество се състои от три основни стълба:
 

 

  • Споразумение за свободна търговия: Ново икономическо и социално партньорство с Обединеното кралство
  • Ново партньорство за сигурността на нашите граждани
  • Хоризонтално споразумение относно управлението, наречено „Рамка, която ще устои на изпитанията на времето“

 

 
Споразумението обхваща не само търговията със стоки и услуги, но и широк кръг от други области, като инвестициите, конкуренцията, държавната помощ, данъчната прозрачност, въздушния и автомобилния транспорт, енергетиката и устойчивостта, рибарството, защитата на данните и координацията на социалната сигурност. В него се предвиждат нулеви мита и нулеви квоти за всички стоки, които отговарят на съответните правила за произход.
 
Двете страни поеха ангажимент да осигурят стабилни равнопоставени условия чрез поддържане на високи равнища на защита в опазването на околната среда, борбата с изменението на климата и ценообразуването на въглеродните емисии, социалните и трудовите права, данъчната прозрачност и държавната помощ, с ефективно прилагане на национално равнище, задължителен механизъм за уреждане на спорове и възможност и двете страни да предприемат коригиращи мерки.
 
В областта на транспорта споразумението предвижда непрекъсната и устойчива въздушна, пътна, железопътна и морска свързаност, въпреки че достъпът до пазара е под това, което предлага единният пазар. Тя включва разпоредби, които да гарантират, че конкуренцията между операторите от ЕС и Обединеното кралство се осъществява при равни условия, така че да не се подкопават правата на пътниците, правата на работниците и безопасността на транспорта.
 
Що се отнася до координацията на социалната сигурност, споразумението има за цел да гарантира редица права на гражданите на ЕС и на гражданите на Обединеното кралство. Това се отнася за граждани на ЕС, които работят, пътуват или се преместват в Обединеното кралство, както и за граждани на Обединеното кралство, които работят, пътуват или се преместват в ЕС след 1 януари 2021 г. 
 
ЕС и Обединеното кралство постигнаха съгласие по нова рамка за съвместно управление на рибните запаси във водите на ЕС и Обединеното кралство. Обединеното кралство ще може да продължи да развива британските риболовни дейности, докато дейностите и поминъкът на европейските рибарски общности ще бъдат защитени и природните ресурси ще бъдат запазени.
 
В областта на енергетиката споразумението предоставя нов модел за търговия и взаимосвързаност с гаранции за открита и лоялна конкуренция, включително по отношение на стандартите за безопасност за офшорните инсталации и производството на енергия от възобновяеми източници.
 
И накрая, споразумението дава възможност на Обединеното кралство да продължи да участва в редица водещи програми на ЕС за периода 2021—2027 г. (които подлежат на финансово участие от страна на Обединеното кралство в бюджета на ЕС), като например научно-образователната програма „Хоризонт Европа“.Споразумението за търговия и сътрудничество гарантира целостта на единния пазар и неделимостта на четирите свободи на движение (на хора, стоки, услуги и капитали).
 
Предстоящи големи промени: Подготовка на 1 януари 2021 г.
 
Дори с новото споразумение, на 1 януари 2021 г. ще настъпят големи промени. На тази дата Обединеното кралство ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, както и всички политики и международни споразумения на ЕС. Свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали между Обединеното кралство и ЕС ще бъде прекратено. ЕС и Обединеното кралство ще формират два отделни пазара; Две отделни регулаторни и правни области. Това ще създаде пречки пред търговията със стоки и услуги и пред трансграничната мобилност и обмен, които понастоящем не съществуват и в двете посоки.
 
Следващи стъпки
 
Влизането в сила на Споразумението за търговия и сътрудничество е въпрос от особена спешност. Обединеното кралство, като бивша държава членка, има обширни връзки със Съюза в широк спектър от икономически и други области. Ако след 31 декември 2020 г. няма приложима рамка, уреждаща отношенията между Съюза и Обединеното кралство, тези отношения ще бъдат значително нарушени в ущърб на физическите лица, предприятията и другите заинтересовани страни.
 
Преговорите успяха да приключат едва на много късен етап преди изтичането на преходния период. Този късен график не бива да застрашава правото на Европейския парламент на демократичен контрол в съответствие с Договорите. 
 
С оглед на тези извънредни обстоятелства Европейската комисия предлага споразумението да се прилага временно за ограничен период от време до 28 февруари 2021 г. Комисията бързо ще предложи решения на Съвета относно подписването и временното прилагане, както и относно сключването на споразумението.
 
След това Съветът, като гласува с единодушие между всички 27 държави членки, ще трябва да приеме решение, с което да разреши подписването на споразумението и временното му прилагане, считано от 1 януари 2021 г. След приключването на този процес Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство може да бъде официално подписано.
 
След това Европейският парламент ще бъде приканен да даде одобрението си за споразумението. Като последна стъпка от страна на ЕС Съветът трябва да приеме решението за сключване на споразумението.

 

#Брекзит #сделка #ЕС #Великобритания #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »