Имунизираните срещу коронавируса влизат в е-регистър и получават сертификат

Имунизираните срещу коронавируса влизат в е-регистър и получават сертификат
МС
A A+ A++ A

“Информационно обслужване” вече има разработен отделен модул към портала за COVID-19, където ще бъдат регистрирани направените имунизации. Самата система ще издава сертификат за имунизация, който може да служи за пътуване или друго. Ако в бъдеще има общоевропейски сертификат, той ще може да бъде приравнен и да служи за всички останали страни. Това заяви държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на въпрос на БГНЕС по какъв начин ще се регистрира ваксинацията срещу COVID-19 чрез системата на електронно здравеопазване и предвиждали се издаване на електронен паспорт за имунизация.

Имунизацията върви с доста други съпътстващи дейности, една от тях е ефектът от нея – колко е напрегнат имунитетът, колко е продължителен, посочи доц. Кунчев.

Той разясни, че в рамките на 24 часа всички, които извършват имунизации ще трябва да въвеждат данните за тях във въпросния портал, а след извършване и на втората имунизация, тъй като всички ваксини са с два приема, самата система ще генерира удостоверение за имунизация на лицето.

Министър Ангелов отчете, че процентът на положителни PCR тестове е 26%, а на бързите антигенни тестове – 14%.

Отчитаме тенденция към намаляване на използваемостта на леглата, подчерта още той. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-много са заетите легла в Бургас – 62%, във Варна – 60%, както и в Ямбол, и в Русе. 41% от интензивните легла са заети, като най-много е процентът в София град.

Отчитаме това като изключително добра тенденция, отчете Ангелов.

Общият брой на заразен медицински персонал от началото на пандемията е 8661. Към момента положителните медици са 3311. В момента 176 медици има в лечебни заведения, от които 10 са в интензивни структури.

Доц. Кунчев отчете още, че България е на 17-то място в Европейския съюз и на 4-то на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост от COVID-19. Макар и по-бавно, намалява броят на хоспитализирани и починалите като по този показател за 14-дневния период България вече е на трето място в ЕС и продължава да е на първо място на Балканския полуостров.

Кунчев анализира, че макар бавно и колебливо, страната ни продължава да се движи надолу. 14-дневната заболяемост за периода от 7 до 20 декември в България е 425 на 100 000, което ни отрежда 17 място в ЕС и европейското икономическо пространство и 4-то място на Балканския полуостров.

Най-ниска заболяемост продължава да се наблюдава в област Кърджали със 149 случая на 100 000, а най-голяма е Варна – 626 души на 100 000. За София тя е 394 на 100 000.

Процентно намалява и положителността на направените тестове за COVID-19. Бяхме стигнали до 44-45%. Сега в някои от дните процентът падна под 30 и се движи между 25 и 30%, заключи Кунчев.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който също участва в брифинга в Министерски съвет, съобщи, че се очаква през февруари – март да има одобрени 3–4 ваксини за употреба.

От своя страна здравния министър поясни, че се разработват бърз информационен канал, по който лекарите да получават синтезирана информация за всяка една ваксина. Ще направим и среща с всички български медии между Коледа и Нова година, защото само чрез медиите ние може да стигнем до всеки гражданин и да му дадем най-важната информация, каза още Ангелов. 

#коронавирус #Ангел Кунчев #Костадин Ангелов #ваксини #заболеваемост #смъртност #оздравели #Богдан Кирилов #мерки #резултати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"