Пътна полиция с мащабна акция по празниците

Пътна полиция с мащабна акция по празниците
МВР
A A+ A++ A

От Пътна полиция са предприети всички необходими мерки през предстоящите празнични и почивни дни, свързани с безопасността на движението. Това  съобщи главен инспектор Николай Крушарски от ГДНП. В дните 23, 24, 28,  31 декември и 3 януари е създадена организация екипите да подпомагат трафика на входовете и изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на образуването на колони, а при необходимост ще поемат и регулирането на движението. Униформените ще следят и за водачи с рисково поведение. През празничните и почивни дни ще се предприемат и засилени проверки на скоростните режими, недопускане управлението на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, както е за шофиране от неправоспособни водачи.

Комисар Владислав Павликянов,  зам.-началник на отдел „Пътна полиция“, СДВР уточни, че в СДВР също е създадена необходимата организация, свързана както с безопасното поведение на шофьорите, така и със сигурността на гражданите и гостите на столицата. Той обърна внимание на пешеходците да бъдат изключително дисциплинирани. Само за миналата седмица за неправилно пресичане са санкционирани 127 души, пресичали неправилно, както   79 водачи, които не са дали съответното предимство на пешеходци.  

По време на почивните дни миналата година през периода – 20 декември 2019 г. - 1 януари 2020 г. на територията на страната са настъпили 195 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), с 15  загинали и 260 ранени, сочи статистиката на ГДНП. По-голямата част от тях са: блъскане на пешеходец, самокатастрофирало превозно средство и катастрофи между превозни средства. В по-голямата си част причините за инцидентите се дължат на допуснато нарушение от водач, като най-честото е движение с несъобразена скорост, следвано от неправилна маневра, отнемане на предимство на превозно средство или на пешеходец.

Най-голям брой пътнотранспортни произшествия са регистрирани в районите на населените места, като в градовете те са 92 и с най-голям брой загинали и ранени. В извън населените места най-голям брой ТПТП са регистрирани по пътищата от първи клас (21) и трети клас (19), но най-голям травматизъм - на шосетата от втори (3 загинали) и трети клас (2 загинали).За същия период на територията на страната са установени повече от 47 500 нарушения на ЗДвП и Кодекса за застраховането. За тези нарушения са съставени повече от 7300 акта за установени административни нарушения и 18 200 фиша. За нарушения на скоростните режими са издадени повече от 21 500 електронни фиша.

Екипите на Пътна полиция са установили повече от 470 водачи, управлявали след употреба на алкохол и 170 случая на водачи, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества и/или техните аналози.

 

#Пътна полиция #празници #проверки #превишена скорост #алкохол #наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »