Образователният министър: Новият щам на К-19 може да отложи завръщането на децата от 1 до 4 клас в училище

Образователният министър: Новият щам на К-19 може да отложи завръщането на децата от 1 до 4 клас в училище
A A+ A++ A

Доказаният вече нов щам на COVID-19 може да направи връщането на учениците от първи до четвърти клас в училище от 4 януари (понеелник) 2021 г невъзможно. Ще анализираме ситуацията. Ще предприемем мерки спрямо него, но в момента решението е взето на базата на данните от последните дни. Това каза в „Тази сутрин“ по bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Факт е, че има понижаване на броя на заразените. Ще анализираме данните всяка седмица. Ако минем към умерен вариант, ще има редуване на класовете от пети до 12-ти клас. Вероятно ще разрешим някои дейности, които не може да се отложат и да се проведат в електронна среда. Става въпрос за изпити и практики“, уточни той.

Поне до 11 януари учениците от пети до 12-ти клас ще продължат да са в електронна среда, заяви министърът.  „Много трудни бяха дебатите дали малките ученици да носят маски. СЗО дори препоръчва децата над 12 години само да се маскират. Затова и препоръчахме на училищата да вземат решение, ако имат педагози с хронични заболявания“, добави той. 

Вълчев съобщи, че 66 учители са починали от коронавирус. „Всеки 80-ти гражданин на България е учител. Броят на педагозите, които са загубили живота си, е пропорционален на общия брой починали“, коментира той.

С „Не“ министърът отговори на въпроса дали бе грешка връщането на децата в класните стаи през тази есен. „Ситуацията в края на лятото бе благоприятна. Ние не можем да твърдим, че училищата са основният фактор за разпространението на заразата. Международни изследвания, правени в над 130 страни, показват че образователните центрове допринасят за предаването на вируса. Колкото са по-големи учениците, толкова повече разпространяват COVID-19”, добави той.

„Не може да преустановим за много време учебният процес. Отваряме училищата, когато е разумно. Затваряме ги, когато е необходимо“, подчерта Вълчев. 

„Ако затворим всичко, ще трябва да изтеглим 50 или 100 милиарда лева заем и ще прехвърлим загуби на бъдещето. Ако класните стаи останат без ученици, също ще е голяма загуба“, добави той.

„Дистанционното обучение не е пълноценен заместител, но е по-добрата алтернатива на това да няма никакво учение“, изтъкна министърът.

#Красимир Вълчев #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »