Посланикът на САЩ в Либия убит заради филм с подведени актьори

Посланикът на САЩ в Либия убит заради филм с подведени актьори
Американската актриса Синди Ли Гарсия обяви, че е била подведена за същността на филма "Невинността на мюсюлманите", който доведе до нападение и убийството на американския посланик в Либия. Снимка: nrk.no
A A+ A++ A

Американският посланик в Либия е бил уби заради антиислямски филм, предизвикал ожесточени протести в още редица арабски държави, при който актьорите са били подведени.

Актрисата Синди Ли Гарсия разказа, че е била подведена за участието си във филма и не е знаела, че той ще е за пророка Мохамед, предаде агенция „Ройтерс", цитирана от БТА.

Във филма "Невинността на мюсюлманите" се твърди, че пророкът е лъжлив. В трейлър, който бе качен в YouTube, се вижда как актьори аматьори водят диалог с нападки и "разкрития" за Мохамед.

Последователите му са представени като бандити, а самият свещен за мюсюлманите пророк - като любовчия, който одобрява сексуалното посегателство над деца. Заради това и други много обидни твърдения, YouTube блокира достъпа до видеото в Египет и Либия.

Актрисата Синди Ли Гарсия, която се появява за кратко в трейлъра,  разказва, че миналата година била повикана на кастинг за филм, който щял да се казва "Пустинният воин".

В интервю за агенцията тя казва, че кадрите във видеото не приличат на това, което е снимано.

Той бил сниман през лятото на 2011 г. в църква край Лос Анджелис, като актьорите стоели пред "зелен екран", какъвто се използва за наслагване на фонови изображения. Участвали около 50 актьори.

В съобщението за кастинга филмът бил представен като нискобюджетен "исторически приключенски филм, чието действие се разиграва в Арабската пустиня". Нито един от героите не бил обявен като Мохамед.

"Казаха ми, че в основата на филма били събития от преди 2000 години, по времето на Господ, когато Христос е бил там", разказа още калифорнийската актриса.

По думите й филма има сцена, в която нейната героиня е била принудена да даде детето си на герой, наречен Господаря Джордж.

В обявата за кастинга той бил описан като "силен лидер" и "тиранин". В 13-минутния трейлър обаче героинята на Гарсия е дублирана в тази сцена и в дублажа вече не става дума за Джордж, а за Мохамед.

Няколко американски медии съобщиха, че филмът е продуциран от Сам Басайл (Bacile), който има израелско и американско гражданство и се занимава със строеж и продажба на недвижими имоти. По думите му филмът струвал 5 милиона долара, като част от парите били платени от стотина еврейски донори.

„Ройтерс" обаче отбелязва, че не може да потвърди тази информация нито дали Басайл е истинското име на продуцента. В съобщението за кастинга като процудент фигурира човек със сходно име - Sam Bassile, а като режисьор е посочен Алън Робъртс.

Според Стивън Клайн, представил се като консултант и говорител на продукцията, името на продуцента може да е псевдоним.

„Асошиейтед прес" цитира други източници, свързани с продукцията, според които важна роля в създаването на антимюсюлманския филм е изиграл коптски християнин, живеещ в Южна Калифорния, съден за финансови престъпления. Накула Басели Накула заявява в интервю за агенцията, дадено в Калифорния, че е отговарял за логистиката на компанията, произвела "Невинността на мюсюлманите".

Той отрече твърденията, че е бил режисьор на филма, но призна, че познава продуцента Сам Басайл. В същото време се оказва, че номерът на мобилния телефон, по който „Асошиейтед прес" се е свързала във вторник с човека, представил се като Басайл, водел към същия адрес край Лос Анджелис, на който живеел Накула. Той казал, че е християнин копт и споделя тревогите на коптите, предизвикани от отношението към тях на мюсюлманите. Накула обаче отрекъл той да е Сам Басайл.

Според съдебни документи, внесени през 2010 г. в рамките на разследване на углавно престъпление, Накула е използвал в миналото много различни самоличности. Представял се и като Никола Басили и Ървин Саламех.

#САЩ #Либия #Мохамед #ислям #ислямизъм #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"