Франция и Румъния се споразумяха за депортиране на роми

Франция и Румъния се споразумяха за депортиране на роми
Снимка от 2010 г. показва български роми, депортирани от Франция, на Летище София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Френските министри на вътрешните работи Манюел Вал и на европейските въпроси Бернар Казньов подписаха с румънския премиер Виктор Понта рамково споразумение, което ще позволи да се помогне за установяването в Румъния на 80 ромски семейства, репатрирани от Франция.

Документът фактически означава възстановяване на споразумението за помощ за завръщане на роми в родината им, замразено през 2010 г., предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Букурещ и Париж се ангажираха да работят по-тясно заедно за установяването в родината им на хиляди румънски роми, които живеят във Франция, но признаха, че изпълнението на тази задача ще отнеме време.

„Бъдещето на ромската общност трябва да бъде в Европа, но главно в Румъния“, заяви румънският премиер Виктор Понта след срещата си с двамата френски министри, които пристигнаха на посещение в Букурещ.

„Румъния няма да се откаже от своите отговорности“, допълни той. Ангажиментът му беше приветстван от Вал, който подчерта, че трябва „да се работи за оставането на ромското население в Румъния“.

Той допълни, че Франция ще поеме от своя страна отговорностите си, които според него са „евакуиране на незаконните катуни, връщане в родината, насилствено или чрез оказване на помощ, но също и програма за интеграция, жилищно настаняване и образование, когато това е възможно“.

В отговор на въпрос за връщането на ромите в родината им, придружено с финансова помощ от 300 евро, инструмент, считан за неефективен от асоциациите за интеграция на ромите в Румъния, Вал заяви, че това е истинският проблем.

„Има различни мнения по този въпрос, които анализираме. Има механизъм, който съществува с положителни последици, но без съмнения има и негативни последици“, заяви министърът.

Той обаче подчерта, че ще е необходимо време и търпение за постигането на конкретни резултати в интеграцията на ромите. „Това ще отнеме време, би било лъжа, ако кажем, че не е така“, призна Вал.

Румъния и Франция изразиха също така задоволство от двустранното полицейско сътрудничество в борбата с мрежите за трафик на хора.

Президентът Траян Бъсеску, както и Понта, обещаха да продължат да изпращат румънски полицаи в помощ на френските им колеги на място, както това се прави от няколко години.

Бъсеску обаче подчерта, че Букурещ не може „да приеме формулировки като „Румъния прогонва етническото си ромско население“.

„Румъния не прогонва никакви граждани от територията си“, заяви той, имайки предвид противоречивите изявления на Вал.

Румъния, заедно с България, е една от двете най-бедни държави – членки на Европейския съюз, припомня АФП.

В страната живее най-голямото ромско малцинство в Европа. Според последното преброяване то наброява 620 хиляди души, но местни неправителствени организации твърдят, че ромите са над 2 милиона.

Много роми напускат родната си Румъния, за да избягат от бедността там. Във Франция живеят около 15 хиляди роми от България и Румъния, въпреки че броят им е по-малък от този в Испания и Италия, сочат данните на Фондация „Сорос“.

Вал заяви по-рано, че 7000 румънци и българи ще бъдат изпратени обратно по своите родни места.

#роми #Франция #Румъния #депортиране #Париж #Букурещ #президент на Румъния #министър-председател на Румъния #Виктор Понта #Траян Бъсеску #Бернар Казньов #Манюел Вал #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"