Китайците искат война с Япония за островите Сенкаку

Китайците искат война с Япония за островите Сенкаку
На 11 септември японските власти купиха три от петте спорни с Китай острова Сенкаку от частните собственици – японски семейства. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Мнозинството китайци смятат, че спорът с Япония за принадлежността на островите Дяою (Сенкаку на японски – бел. ред.) може да се реши със сила, показват данните от социологическо проучване, организирано от интернет портала „Сина“.

Над 86% от участниците в анкетата на въпрос „Как може да се разреши ситуацията около островите Дяою“ са отговорили: „С война“.

11.8% от запитаните залагат на преговори, а 2.1% са се затруднили да отговорят, предаде РИА „Новости“, цитирана от БГНЕС.

Над 84% са признали, че тяхното отношение към Япония на фона на последните събития се е влошило, почти 87% от отговорилите ще бойкотират японските стоки. Така те желаят да изразят протеста си срещу действията на Токио.

В допитването са взели участие 9872 души от различни региони на Китай.

На 11 септември японските власти купиха три от петте спорни с Китай острова Сенкаку от частните собственици – японски семейства.

Пекин обяви национализацията за незаконна и недействителна, напомняйки на Токио за историческата принадлежност на островите.

В китайското министерство на външните работи смятат японските действия за претенция към националния суверенитет.

Архипелагът има стратегическо и икономическо значение: водите около него са богати на риба, а се предполага, че морските недра в района крият запаси от петрол и природен газ.

Китай твърди, че е контролирал островите в продължение на пет века. Япония отвръща, че японски предприемач е слязъл там през XIX век и се е установил. Следователно островите са японски.

След това благодарение на историята и войната островите са забравени.

Подчинени на островната префектура на Окинава, Южна Япония, те преминават след японската капитулация под американски контрол, за да бъдат върнати на Токио отново през 1972.

#Япония #Китай #Сенкаку #Дяою #война #Токио #острови #Пекин #Окинава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"