Гешев докладва за руски шпионин, който събира инфо за US войските у нас

Гешев докладва за руски шпионин, който събира инфо за US войските у нас
A A+ A++ A

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от чужд гражданин, ползващ се с дипломатически имунитет, съобщиха от прокуратурата. 

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК  - "деецът е лице с имунитет".

В тази връзка, на 17 декември 2020 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия, информират от държавното обвинение.

Припомняме, че при други подобни случаи външното министерство екстрадира уловените шпиони. 

#шпионин #шпионаж #Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »