Скулптура на лъв от Троянската война откриха археолози

Скулптура на лъв от Троянската война откриха археолози
Изследванията на скалния къс показват, че той е от времето на къснобронзовата и ранножелязната епоха – II-I век преди Христа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Уникална монументална каменна скулптура на лъвска глава от времената на Троянската война е открита край храма на Великата богиня майка (пещерата „Утробата“) в Източните Родопи, обяви на пресконференция археологът Николай Овчаров.

Заслугата за натъкването на ценната находка обаче е на германски орнитолози, които наблюдавали птиците в района и впоследствие открили и предали скулптурата на експертите.

Изследванията на скалния къс показват, че той е от времето на къснобронзовата и ранножелязната епоха – II-I век преди Христа.

През този период лъвът е бил изключително важен символ, обясни Николай Овчаров и даде пример с поемата „Илиада“ на Омир, където именно лъвът е една от най-големите метафори за сила и надмощие.

Намирането на лъвското изображение край пещерата „Утробата“ ученият свърза с тракийски култ за плодородие, извършван в пещери от този тип.

По думите му в началото на годината царят се изкачва на върха на пещерата и извършва жертвоприношение на голямо животно.

В този момент Овчаров вижда връзката с издълбаването на лъва, тъй като животното е символ на царската власт.

За да имат пълна картина за произхода на находката, предстои археолозите да направят обхождания на мястото, където е открита скулптурата.

Лъвската глава ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали.

#Кърджали #Николай Овчаров #Източните Родопи #Троянската война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"