Нова бус лента в София, първата за последните три години

Нова бус лента в София, първата за последните три години
Спаси София
A A+ A++ A

Градските активисти от Спаси София съобщиха днес за обособяването на нова бус лента в София. Тя се намира на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, между бул. „Драган Цанков“ и НДК, където ще се ускори преминаването на шест натоварени автобусни линии. „Щастлив съм, че като резултат от съвместната работа между Спаси София и зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев, успяхме да реализираме нова бус лента в София, при това първата от три години. Това ще позволи да ускорим двойно автобусите в участъка, с цел да привличане на нови пътници. Докато градският транспорт е бавен, нередовен и без синхронизация, няма как той да бъде алтернатива на автомобилите“, заяви общинският съветник Борис Бонев.

От Спаси София обясняват, че с новата бус лента гражданите ще пътуват по-бързо по шест от най-натоварените линии – 72, 76, 94, 204, 304 и 604. Градските активисти споделят, че вече работят съвместно с ЦГМ за въвеждане на нови разписания не само там, но и за десетки други от най-натоварените линии, които предстоят да бъдат ускорени и синхронизирани.

Новата бус лента по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ замества сегашната лента, която бе неизползваема заради неправилно спиращи “на аварийки” автомобили. Не се намалява или премахва нито едно от десетте места за паркиране в участъка. Нещо повече, автобусите вече няма да навлизат в двете автомобилни ленти и с това ще се подобри пропускливостта на булеварда. Всички печелят от тази реорганизация, защото наличното пространство ще се ползва по-ефективно, а транспортният капацитет на булеварда ще бъде увеличен“, обяснява Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

Осъзнавам, че 800 метра бус ленти на година е много далеч от необходимото за размерите и нуждите на София. Затова работим интензивно със зам.-кмета г-н Кристиан Кръстев и по още две нови бус ленти, които трябва да станат реалност в първите месеци на 2021 г., което ще ни даде възможност да ускорим още линии“, каза независимият общински съветник Борис Бонев. От Спаси София припомнят, че това е поредното подобрение на градския транспорт, което от организацията са успели да постигнат тази година. Те припомнят, че през лятото София получи първото синхронизирано разписание на шест трамвайни линии, прието е и предложението за реорганизация и нови спирки, с което прекачванията ще бъдат улеснени. През февруари 2021 г. пък на метростанция Г. М. Димитров трябва да бъде монтиран спирков навес, с което ще се подобрят условията за пътуване към Студентски град и Дървеница.

Започнали сме сериозна работа за синхронизация и ускоряване на десетки основни линии на градския транспорт. В комбинация с новите бус ленти, това ще осигури по-бързо пътуване, с което се надяваме да убедим софиянци по-често да ползват градския транспорт. Това е единственият начин да дадем алтернатива на придвижването с автомобил, съответно да намалим задръстванията и замърсяването на въздуха. Длъжни сме да опитаме!“, категоричен е Борис Бонев.

 

#бус лента #София #бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" #Спаси София #Борис Бонев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"