В момента сме в първа същинска вълна на епидемията, според епидемиолог

В момента сме в първа същинска вълна на епидемията, според епидемиолог
A A+ A++ A

В момента сме в първа същинска вълна на епидемията, която е била отложена във времето и сега сме в лек спад. Това заяви проф. Мира Кожухарова.

"Смъртните случаи ще намалеят, ще има спад, но не са минали достатъчно дни от промяната на мерките. Небходимо е да се следи даните за смъртността на милион население и по този критерии не сме на първо място. Белгия е значително пред нас. Следя с внимание не броя на новозаразените, а тежките случаи", обясни епидемиложката.

"Бяхме свидетели на много грешки в отговора на епидемията у нас. Трябва да има план публично достъпен написан план за действие и да се знае какво правим при следващата вълна или промяна на ситуацията. Сегашното ниво на тревожност не е добро за никого", заяви още тя.

В началото нямаше никакъв план. След това ни бяха обявени мерки. Все още обаче очаквам да видя план за действие конкретно за пандемията от коронавирус. Засега се действа по план за пандемия от грип, обясни Кожухарова. Тя оценява плана за ваксинациите като добър, "но в него ми липсва уточняването на целта".

Реалистичната цел не е да спрем заболяванията, а да намалим броят им. Проитеснява ме обаче ниският брой на хората, които искат да се ваксинират, както и на лекарите, които не заявяват желание да се ватксинират, а в същото време призовават "Стойте си вкъщи", каза епидемиологът. Според нея първата ни цел като държава сега е да се намалят заразените и смъртните случаи.

"В битността ми на човек съм преживяла две грипни пандемии, по време на първата съм била малка и не съм разбрала, че е такава, по време на втората - на свинския грип, активно работех. Не бива да разчитаме, че няма да има следващи пандемии, целта е да се смекчават. Човечеството надживява паднемиите."

#коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"