Младенов: Сакскобургготски е циничен за „Белене”

Младенов: Сакскобургготски е циничен за „Белене”
По ТВ7 министър Младенов коментира написаното от експремиера Симеон Сакскобургготски по повод АЕЦ „Белене“. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Цинично е да се сравнява строителството на една атомна електроцентрала с присъединяването на България към НАТО и Европейския съюз, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

По ТВ7 министър Младенов коментира написаното от експремиера Симеон Сакскобургготски в неговия блог по повод АЕЦ „Белене“ и значението на проекта за България.

„След 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да построим централата“, пише Сакскобургготски.

Според него „при провеждането на референдум е редно да оценяваме сериозно и отговорно АЕЦ „Белене“ като една обединяваща и мотивираща цел, каквито бяха НАТО и ЕС. Без спекулации и партийна оцветеност“.

Съдебният спор в арбитража в Париж относно претенциите на руската страна по проекта за компенсации има за цел да защити интересите на България. Преди дни „Атомстройекспорт“ предяви иск срещу България за над 1 милиард евро.

„Не бих съветвал никоя страна или никоя компания да смята, че може да се държи с България по начин, който изглежда пренебрежителен или менторски“, заяви Младенов.

Руският иск за 1 млрд. евро за „Белене“ е вероломно нападение, цитира вестник „Стандарт“ изказване на премиера Бойко Борисов.

Президентът на Русия Владимир Путин пристига на посещение в България на 9 ноември.

Очаква се по време на посещението да бъде обсъден проектът „Южен поток“ и българското участие в него.

От Синята коалиция вече предложиха България да обвърже включването си в този проект с развитието на казуса за АЕЦ „Белене“.

#Синята коалиция #Южен поток #президент на Русия #Владимир Путин #премиер #Бойко Борисов #Атомстройекспорт #Симеон Сакскобургготски #Русия #Париж #ЕС #АЕЦ „Белене“ #България #Европейския съюз #НАТО #министър на външните работи #Николай Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"