МОЛ-овете затворени, защото се ползвали за разходки, Лъчезар Борисов ще се бори кръчмите да отворят

МОЛ-овете затворени, защото се ползвали за разходки, Лъчезар Борисов ще се бори кръчмите да отворят
A A+ A++ A

Моловете бяха затворени, защото хората ги използват като паркова среда за разходки. Проблемът не беше пазаруването. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

След като водещият Антон Хекимян го пита дали зимният сезон ще доведе до много по-голяма безработица, ако не отворят врати хотелите и ресторантите в курортите, министърът намекна, че е за отпадане на някои от мерките. 

„Като министър ще се боря зимният сезон да го има и дори ресторантите да работят, но под формата на кейтъринг, ако Националният оперативен щаб разреши. Това е възможно, ако се спазват противоепидемичните мерки – маски, дистанция“, добави той.

„Мерките срещу COVID-19 дадоха своя ефект и се подобри ситуацията. Важно е хората да спазват стриктно мерките, за да може след разхлабването им нашата икономика да може да работи“, коментира Борисов. 

Пълен локдаун в България никога не е имало и се надявам да няма, добави той.

„Мерките не са закъснели. Те се въвеждат в зависимост от международните протоколи за това дали заболелите са над 600 на 100 000 население. В други държави в Европа стигнаха по този показател по-рано и затова по-рано въведоха противоепидемичните мерки“, заяви министърът. 

„Коронавирусът засегна всички системи. Ние сякаш сме във война. Първо въздействаме върху малкия бизнес, върху най-засегнатите, които са на първа линия, а след това върху всички останали“, добави той.

Според него ръстът на безработицата в началото на декември е бил очакван като резултат от новите ограничителни мерки. Нивото ѝ е по-ниско от средното за ЕС, изтъкна Борисов. 

Само по мярката „60/40“ сме спасили 250 000 работни места, добави той.

Министърът разкри, че в сряда Министерският съвет вероятно ще гласува проекта за създаването на държавни бензиностанции.

#Лъчезар Борисов #мол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »