Захариева: Ако С.Македония иска в ЕС, да не дава всичко за очерняне на една от членките

Захариева: Ако С.Македония иска в ЕС, да не дава всичко за очерняне на една от членките
МВнР
A A+ A++ A

Ние имаме много ясна позиция. Искам да подчертая, че тя няма нищо общо с изборите. Ако постигнем съгласие и пет дни преди изборите, България може да одобри Рамката за преговори на РС Македония за започване на предприсъединитлени преговори.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя подчерта, че основното в спора е свързано с изпълнението на Договора за добросъседство и приятелство, който бе подписан през август 2017 г.

“Най-голямата манипулация, която идва от Скопие е, че ние им отричаме правото на самоопределяне. Ние не отричаме на българските граждани да се самоопределят, какво остава за чуждите граждани”, каза още Захариева в ефира на Нова телевизия, предаде БГНЕС.

“Ние имаме интерес РС Македония да започне преговори, но ние няма как да си затваряме очите пред защитата на националните интереси. Ние имаме много точки с неизпълнение на Договора”, подчерта вицепремиерът.

Вицепремиерът призова още веднъж по темата за РС Македония да се намалят емоциите и да се говори не през медиите.

„Ако колегите от Северна Македония искат да влязат в едно семейство, няма как да мобилизират цялата си сила да очернят един от членовете”, обърна се Захариева към съседната държава.

Запитана дали наистина Ангела Меркел и Бойко Борисов са блокирали по-твърди европейски санкции срещу Турция, каквито публикации излязоха през седмицата, вицепремиерът посочи: Не е вярно, защото няма предложение за нов пакет санкции. Има предложение за изготвяне на цялостен анализ на отношенията ЕС-Турция и евентуален нов санкционен механизъм по секторни политики, който трябва да бъде изготвен до март месец.

Относно преговорите по Брекзит, външният министър каза, че за нея все по-голяма е вероятна да няма споразумение.

Никой не иска Брекзит без сделка, но тя е вероятна. Великобритания остава един от най-близките партньори на България. Ние имаме сходни интереси, принципи. Ще има сътресения и трудности за бизнеса, но все пак има правила. Нашите студенти ще трябва да имат визи. Ще има проблеми във всяка една сфера на живота, но така решиха британците, заключи Захариева. 

#Екатерина Захариева #Северна Македония #ЕС #преговори #договор за добросъседство #нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »