Водата става борсова стока

Водата става борсова стока
Pixabay
A A+ A++ A

Внимателен поглед върху работата на съвременния финансов свят стигна до смразяващо разкритие: компанията CME Group стартира фючърси за вода, която да се търгува на фондовата борса. Това означава, че водата, както и всички други стоки като злато, сребро, платина и нефт, вече може да се търгува въз основа на нейната стойност, съобщи информационният портал „thinkinghumanity.com“, предаде БГНЕС.

Фючърсите за водата бяха пуснати на борсата Nasdaq – една от най-големите и най-важните фондови борси в света. Тя започна да се търгува на Чикагската стокова борса в началото на седмицата под кода NHQ2O и беше оценено на $ 486,53 за акър фут (1 акър фут е равен на 1 233,48 куб. м. – бел.ред.). Това поражда опасения за комодификация (действие или процес, при който даден ресурс се третира като обикновена стока – бел.ред.) на този основен и най-важен природен ресурс, коментира порталът.

Водата е може би най-важната стока в света. Чистата вода е жизненоважна за поддържането на човешкия живот, както и за селското стопанство, а следователно и за производството на храна. Тя е от съществено значение и за промишлеността и за глобалната икономика. Следователно, контролът върху водата от страна на големи корпорации или спекулациите с нея от финансови търговци може да означава, че тя не е разпределена по подходящ начин или че тя се съхранява и продава просто на предлагащия най-висока цена с цел реализиране на печалба.

За много хора това би създало затруднения, тъй като най-ценната стока сега ще бъде разпределена за притежателите на богатство, за разлика от тези, които се нуждаят най-много от нея. Една от причините инвеститорите да виждат водата като толкова доходоносна стока, в която да инвестират, е че голяма част от света изчерпва сладките води, тъй като търсенето на вода надхвърля предлагането. В допълнение към това глобалното затопляне намалява запасите от сладка вода в световен мащаб. Следователно може да се очаква цената да се повиши в дългосрочен план.

Фючърсите на NQH20 ще бъдат иновативен инструмент за по-прозрачно предоставяне на вода на селскостопански, търговски и общински потребители, а обявяването на цените и прехвърляне на риска може да помогне за по-ефективното съгласуване на предлагането и търсенето на този жизненоважен ресурс.

Пред агенция Блумбърг финансовият анализатор Дийн Дрей споделя, че „изменението на климата, сушата, увеличаването на населението и замърсяването вероятно ще направят проблемите с недостига на вода и цените гореща тема за години напред“.

Около 2 милиарда души по света живеят без достъп до чиста вода и се смята, че поради глобалното затопляне около 2/3 от световното население скоро може да живее в страни, където достъпът до прясна вода вече не е гарантиран. Много геополитически анализатори също предупреждават, че тъй като сладките води стават все по-оскъдни, това може да причини финансови бедствия и дори да доведе до войни между държавите, които се стремят да контролират доставките на вода.

Според CME Group, предоставянето на ясна референтна цена ще позволи на правителствата и корпорациите да планират по-добре закупуването на вода и нейното разпределение.



#вода #фючърси #борса #стока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »