Какви са коланите, за които ще леят кръв Джошуа и Кобрата и какво представляват те?

Какви са коланите, за които ще леят кръв Джошуа и Кобрата и какво представляват те?
A A+ A++ A

Късно довечера в битката в „Уембли Арена“ цяла България ще е вперила очи към ринга, където ще бъдат заложени 4 световни титли – на WBA, IBF, WBO, IBO. Novinite.bg ще проследи НА ЖИВО всичко най-интересно преди, по време и след зрелището между Джошуа и Пулев.

Антъни Джошуа можеше да заложи само тази IBF, защото Кубрат Пулев е задължителен претендент само на тази организация, но британецът реши да рискува всичко и това е големият шанс на Кобрата.

Ето какво представлява всеки един от тези четири колана:

Черният на WBA е най-престижният

WBA, или Световна боксова асоциация, е най-старата боксова федерация в света. За това и коланът й е най-престижен. Тя е основана още през 1921 година като NBA – Национална боксова асоциация. През 1962 година се преименува на WBA, след като влиянието й се разраства в световен мащаб. След гласуване през 1975 година щаб квартирата на централата се мести от САЩ в Панама. Коланът на асоциацията е черен с три златисти медальона с корони. На централния са изобразени двама боксьори и две ръкавици, както и логото на федерацията. Изписано е и името на Жилберто Мендоса – президент на асоциацията от 1982 до 2016 г. В момента начело е синът му. Първият колан е връчен на боя Джак Демпси – Жорж Карпентие на 2 юли 1921 г.

Червеният на IBF e пленителен

IBF или Международната боксова федерация е основана през 1983 година и е базирана в Ню Джърси, САЩ. Коланът й е червен с три медальона по средата. И върху трите има орли. На централния е изобразено земното кълбо и континентите, както и две боксови ръкавици. Това е първият колан, който Джошуа спечели в своята кариера.

Коланът на WBO идва от Пуерто Рико

WBO (Световна боксова организация) е основана през 1988 година. Базирана е в столицата на Пуерто Рико – Сан Хуан. Коланът на WBO e кафяв. На него има три златисти медальона, а на централния има карта на света и ринг, по средата, на който пише WBO. Има и две боксови ръкавици. Най-отгоре също има орел, разперил криле.

Коланът на IBO - непризнатият

IBO (Международна боксова организация) е с най-малък престиж в боксовия свят. Основана е през 1988 година и в момента е базирана във Флорида. Тя обаче не е призната от големите четири федерации – WBA, WBC, IBF и WBO, както и от списание „Ринг“. Все пак получава признание от Европейския боксов съюз и от Boxrec. Коланът й е тъмнозелен и на него е изписано името на федерацията и има две боксови ръкавици.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"