Брюксел: Джонсън, преговорите се водят с Барния, не с Меркел и Макрон

Брюксел: Джонсън, преговорите се водят с Барния, не с Меркел и Макрон
Pixabay
A A+ A++ A

Сигналите и от Лондон и от Брюксел са, че Обединеното кралство и ЕС едва ли ще успеят да се споразумеят за търговска сделка по Брекзит до неделя, какъвто срок си бяха поставили Борис Джонсън и Урсула фон дер Лайен.

Още от снощи британският премиер Борис Джонсън подгрява британското обществено мнение, че вероятният изход ще бъде Брекзит без сделка.

Днес той отново заяви, че ЕС трябва основно да промени становището си по основните спорни точки – риболовните права и правилата за лоялна конкуренция.

Отвъд Ламанша председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че „Брекзит без сделка е най-вероятният завършек на тези трудни преговори“.

Ако сделка не бъде постигната и ратифицирана и от двете страни до 31 декември, ще последва взаимно налагане на мита върху вноса на стоки, което пък ще доведе до покачване на цените.

Същевременно от Брюксел отхвърлиха изразеното намерение на Борис Джонсън „да прескочи“ Европейската комисия и да разговаря директно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел по нерешените въпроси, предаде БНР.

Дискусии могат да се водят само през главния европейски преговарящ Мишел Барние, допълниха от Брюксел.

Надеждите за сделка обаче не са напълно загубени. Сутринта британският министър на културата Оливър Дауден заяви, че е рано да се говори за сценария без сделка, защото 90 процента от пътя вече е извървян и двете страни биха могли да се договорят.

В подобен дух се изказа и германският външен министър Хайко Маас, който посочи, че „намирането на решение в преговорите е трудно, но възможно“.

И от двете страни обаче все по-активно се подготвят за най-негативния сценарий – Брекзит без сделка.

#Брекзит #ЕС #Великобритания #сделка #без сделка #преговори #Борис Джонсън #Мишел Барние #Меркел #Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »