ЕЦБ пуска евтини заеми на банките до декември 2021 г. заради коронакризата

ЕЦБ пуска евтини заеми на банките до декември 2021 г. заради коронакризата
Pixabay
A A+ A++ A

Европейската централна банка предлага евтини заеми на банките до декември 2021 г., за да поддържа ликвидността на икономиката, затъваща от коронавирусната пандемия, предаде БГНЕС.

Три допълнителни операции по рефинансиране ще бъдат предложени между юни и декември 2021 г., съобщи финансовата институция, добавяйки, че до юни 2022 г. ще се прилагат благоприятни условия по текущи заеми.

ЕЦБ предупреди, че еврозоната все още е изправена пред голяма степен на несигурност по отношение на пандемията от коронавируса.

“Мерките, предприети днес, ще допринесат за запазването на благоприятни условия на финансиране през периода на пандемията, като по този начин ще подпомогнат потока на кредити към всички сектори на икономиката, ще подкрепят икономическата активност и ще запазят средносрочната ценова стабилност”, се казва в съобщението. “В същото време несигурността остава висока, включително по отношение на динамиката на пандемията и времето на въвеждане на ваксините.”

Инфлацията в еврозоната трябва да се покачи до 1,4% през 2023 г. от 0,2% сега, заяви ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, доста под целта на ЕЦБ от малко под 2%. Очаква се инфлацията да достигне 1,0% през 2021 г. и 1,1% през 2022 г., каза тя. В сравнение с прогнозите на ЕЦБ през септември перспективите бяха понижени за 2020 г. и 2022 г., но останаха същите за 2021 г.

Индуцираната от пандемията рецесия в еврозоната се очаква да бъде по-малко тежка от очакваното – от порядъка на -7,3%, заяви Лагард, но възстановяването през следващата година ще бъде по-малко от първоначално прогнозираното. Сега 19-членната еврозона очаква растеж от 3,9% през 2021 г. в сравнение с по-ранна прогноза от 5,0%. През 2022 г. икономиката трябва да нарасне с 4,2%. В първата си прогноза за 2023 г. ЕЦБ заяви, че растежът ще бъде 2,1%.

#ЕЦБ #ЕС #банки #пандемия #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?