Партията на премиера Рюте печели изборите в Холандия

Партията на премиера Рюте печели изборите в Холандия
Марк Рюте се зарече веднага да направи първите стъпки за съставяне на ново правителство, но не посочи към кои партии ще се обърне за сформиране на управляващата коалиция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Холандските либерали на досегашния премиер Марк Рюте печелят 41 места в 150-местния парламент на предсрочните избори, които се проведоха в страната в сряда.

За това съобщи Франс прес, като се позова на частични резултати от вота, цитирани от холандската агенция АНП.

Лейбъристите на Дидерик Самсом са на второ място с 39 места в парламента при преброени 90 процента от подадените бюлетини, предаде БТА.

Окончателните резултати се очакват по-късно в четвъртък.

В сряда вечерта екзит половете показаха, че социалистите на Емил Румер са трети с 15 мандата, че Антиевропейската и антиимигрантска Партия на свободата на Герт Вилдерс е загубила близо от половината от своите места в долната камара на парламента и получава 13 места, колкото има и центристката партия Христиандемократически призив.

С едно място по-малко (12 места) е партията „Демократи“ – 66, показваха тези анкети.

Претърпелият най-голямо поражение на този вот безспорно се очертава да е Герт Вилдерс, посочва АП. Пред симпатизанти той призна поражението си.

„Бих искал тази вечер да ви съобщя добри новини, но гласоподавателите си казаха думата и ние загубихме доста лошо“, призна Вилдерс.

Той обаче се зарече да продължи борбата и да защити Холандия от Европа, от масовата имиграция и от създаването на европейска супердържава.

Постигнатото от Вилдерс на този вот показва, че той няма да участва в бъдещото правителство, но това едва ли ще му попречи да играе главна роля на политическата сцена и да критикува остро политиките, които смята, че противоречат на интересите на Холандия, посочва агенцията.

По-късно Марк Рюте обяви победата на либералната дясноцентристка Народна партия за свобода и демокрация, предаде Ройтерс.

Той се зарече веднага да направи първите стъпки за съставяне на ново правителство, но не посочи към кои партии ще се обърне за сформиране на управляващата коалиция.

#Холандия #избори #премиер на Холандия #Марк Рюте #Емил Румер #Герт Вилдерс #Партия на свободата #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"