„Булгартрансгаз" и „Сетгаз" щели да строят 2 различни газопровода с Турция

„Булгартрансгаз" и „Сетгаз" щели да строят 2 различни газопровода с Турция
Реализирането на проекта на „Сетгаз" няма да повлияе на развитието на проекта за Междусистемната връзка Турция – България, обясниха от българското газопреносно дружество. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Газопроводът, който турската частна компания „Сетгаз" ще строи от Турция до Стара Загора, е по различен проект от този на „Булгартрансгаз" за българо-турска газова връзка, съобщи българското дружество.

„Запознати сме с намерението на „Сетгаз" за изграждане на газопровод от Стара Загора до българо-турската граница", посочват от „Булгартрансгаз".

Целта на газопровода е чрез него да се осъществяват доставки на природен газ до националната ни газопреносна система, посочва компанията.

От страна на дружеството е заявено желание газопроводът да бъде предоставен за опериране на „Булгартрансгаз" след неговото изграждане, уточнява българската фирма.

„Булгартрансгаз" подкрепя инвестиционните намерения, които биха допринесли за повишаване сигурността и условията на доставка на природен газ за България, категорични са от дружеството.

От там обаче подчертават, че проектът на „Сетгаз" има заявена различна концепция и различно трасе от тези на Проекта за изграждане на междусистемна връзка, който се развива от газопреносния оператор „Булгартрансгаз" в сътрудничество с турския газопреносен оператор „Боташ".

Реализирането на проекта на „Сетгаз" няма да повлияе на развитието на проекта за Междусистемната връзка Турция – България, обясниха от българското газопреносно дружество.

#Сетгаз #Булгартрансгаз #газопровод #България #Турция #Стара Загора #Боташ #газова връзка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"