Бедствие за туризма: 35 милиона лева могат да загубят хотелите около Нова година

Бедствие за туризма: 35 милиона лева могат да загубят хотелите около Нова година
A A+ A++ A

Няма разлика между това селското стопанство да бъде ударено от градушка и туризмът да бъде поразен от мерки срещу коронавирус, които спират неговата дейност. Потърпевшите обаче трябва да бъдат справедливо обезщетени като при бедствие. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ шефът на Института за анализи и оценки в туризма проф. Румен Драганов. 

Градушката в туризма представлява това, което се случи на студентския празник, уточни той.

На въпросът дали да отписваме зимния сезон, професорът отговори, че туризмът е готов да заработи веднага, ако му се даде зелена светлина.

„Хотелите са готови на 100%. Работят пет зимни туристически курорта. Освен Банско, Боровец, Пампорово, София, се включва и Мальовица с пълен капацитет. Там има възобновена хотелска база и нови инвестиции в лифтовете“, добави той.

„Голяма част от студентите празнуваха 8 декември в къщи за гости и малки семейни хотели. Вчера имахме бедствено положение. Град като Банско загуби 10 000 студенти. Толкова празнуваха там миналата година на 8 декември“, заяви Драганов.

„Имаме единна система и много точно сега кметът може да определи каква е щетата от бедственото положение вчера, да уведоми Комисията за бедствия и аварии за това, което се е случило и да се вземат мерки за помощ на хората, които вчера бяха ударени. При това развитие на нещата Банско трябва да получи около 1 млн. лева обезщетения незабавно“, подчерта той.

„Ако за Нова година приемем формулата „Меркел“ да затваряме всичко както в Германия, щетата ще е около 35 млн. лева. Това е само за хотелите, а без ресторантите. Ако я прилагаме, трябва да има средства за хората, които спират дейността си и те да бъдат обезщетени незабавно“, каза още проф. Румен Драганов. 

#туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"