COVID-19 по света: Бейби бум в Сърбия, непознат от 20 г. насам

COVID-19 по света: Бейби бум в Сърбия, непознат от 20 г. насам
A A+ A++ A

Кандидатът за коронавирусна ваксина на китайската биофармацевтична компания Sinovac Biotech - CoronaVac показва 97%-а ефективност в ранния етап на проучването в Индонезия, заяви във вторник производителят на ваксини от индонезийския град Бандунг - Bio Farma.

През август компаниите Bio Farma и Sinovac стартираха 6-месечния пробна ваксинация в Индонезия при 1620 доброволци на възраст между 18 и 59 години, половината от които получиха плацебо.

През ноември, публикувано в медицинското списание The Lancet Infectious Diseases проучване показва, че ваксината CoronaVac вероятно ще предизвика бърз имунен отговор у участниците въз основа на техния опит с други ваксини и данни от предклинични тестове върху животни.

Междувременно през уикенда Индонезия получи първата си партида ваксина CoronaVac на китайската форма Sinovac.

Първата пристигнала партида е от 1,2 милиона дози, а следващата пратка от 1,8 милиона дози трябва да пристигне в началото на януари.

Високият процент на ефикасност на кандидат ваксината CoronaVac е важен, тъй като би позволил и други страни в азиатския регион, особено на тези от Югоизточна Азия, да се възползват от нея, тъй като редица от  тези държави вече са сключили сделки с Китай за ваксини срещу коронавирус.

От днес във Великобритания започва ваксинирането срещу COVID-19. 90-годишната Маргарет Кийнън стана първият човек в света, на който препаратът беше поставен.

Първите, които ще получат препарата на "Pfizer" и "BioNTech", са хората над 80-годишна възраст и лекарите в болниците. С програмата за масова имунизация, Великобритания стана първата държава в света, която използва ваксината. Тя обаче не е задължителна.

Ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че „това е повратен момент в битката срещу коноравируса“. Той отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни.

Световната здравна организация заяви, че ваксината срещу Covid-19 не трябва да бъде задължителна, освен при специфични професионални условия, предаде "Франс прес".

Майкъл Райън, директор по въпросите на спешните санитарни ситуации към СЗО, каза, че появата на ваксини е добра новина и подчерта, че е по-добре да се разясняват предимствата на ваксините, вместо те да се правят задължителни.

Подобно мнение изказа и Кейт О'Брайън, директорка на отдела за имунизации и ваксини към СЗО. Тя каза, че опитът е показал, че когато страни са се опитвали да направят ваксините задължителни, това не е давало очаквания резултат.

Представителите на СЗО обаче казаха, че от определени групи, като например здравните работници, може да се изисква да се ваксинират, предаде ДПА.

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус пък призова страните, които в идните седмици и месеци ще използват масово ваксините, да ваксинират приоритетно онези, които имат нужда, допълва "Франс прес".

САЩ отчитат най-много смъртни случаи за седмица

САЩ са преживели най-смъртоносната седмица заради коронавируса от април насам. Битката с новата зараза са загубили 15 000 души, съобщиха здравни служители и предупредиха, че най-лошото предстои.

Броят на заразените за миналата седмица е се е увеличил с 19%, което означава 1,4 милиона инфектирани само за тези 7 дни, след отбелязания преди това известен спад заради чествания в САЩ голям празник - Деня на благодарността, поради което много центрове за тестиране за вируса останаха затворени.

Правителствени и здравни служители предупредиха, че броят на заразените и починалите ще расте още в предстоящите седмици и месеци заради това, че по празниците хората не послушаха съветите на здравните експерти и масово пътуваха и се събираха с голям брой свои близки.

"Мисля,че януари ще бъде ужасен, защото ще се насложат последиците от масовите празнувания на Деня на благодарността и на Коледа", каза главният експерт на САЩ по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи, цитиран от БТА.

Израел въвежда вечерен час

Израелската правителствена комисия за борба с коронавирусната инфекция гласува за въвеждане на вечерен час в страната от 9 декември до 2 януари, съобщи БТА. До новия локдаун се стигна след известно смекчаване на мерките, започнало на 1 ноември.

От началото на декември обаче броят на новозаразените всеки ден отново започна да превишава 1000, което обезпокои властите. В момента броят на заразените в страната вече е над 345 000, а починалите от началото на пандемията са 2917.

Чехия затяга ограничителните мерки

Само 4 дни след смекчаване на ограниченията, правителството на Чехия реши отново да ги затегне, макар и незначително, заради прекратяване на положителната тенденция за спад на броя на заразените. Ще бъде съкратено работното време на ресторанти, барове и други подобни заведения до 20 ч.

В парламента се внася предложение на правителството за продължаване на извънредното положение с един месец. Извънредното положение беше въведено на 5 октомври и ще бъде удължено до 11 януари.

За последното денонощие в страната са регистрирани нови 1113 заразени с коронавируса. Общо в страната досега са заразени 546 833 души, а от усложнения, свързани с COVID-19, са починали 8902-ма. В болници в момента от инфекцията се лекуват  4179 души.

Според гръцкия премиер Кириакос Мицотакис туристите не са причината за втората силна вълна от Covid-19 в Гърция. При настоящата епидемиологична обстановка до 7 януари остават затворени ресторанти и нощни заведения, както и строгите мерки за напускане на дома само при спешни случаи.

„Няма доказателство, че туристите са причина за втората вълна от Covid“,заяви гръцкият премиер Мицотакис в интервю за телевизия „Алфа“. Така той отхвърли обвиненията и коментарите в много гръцки медии, че именно туристите са причина за епидемиологичната обстановка.

Като пример гръцкият премиер посочи, че на остров Корфу, а и на много от островите в Егейско море, посетени това лято от хиляди туристи, в момента случаите на заразени с коронавирус са единици. Докато в Серес и Драма, които не са туристически дестинации, ситуацията повече от месец е критична.

Мицотакис отчете като грешка, че област Солун не е поставена под карантина по-рано.

При сегашната обстановка нощните заведения в Гърция ще останат затворени вероятно до Великден.

Премиерът се ангажира с финансови помощи и данъчни облекчения за фирмите, които принудително са прекратили работа.

Недоволни от решението на правителството да продължи строгите мерки и за новогодишните празници са от туристическия сектор.

Затворени остават  ски курортите. В сила до 7 януари е забраната за напускане на областта по местоживеене.

Девет месеца след началото на пандемията от коронавирус Сърбия регистрира рекордни нива на раждания за последните 20 години, съобщава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.

Съответното съобщи директорът на най-големия родилен дом в Белград д-р Желко Микович за държавната телевизия RTS, пояснява медията.

„Тази сутрин в нашата болница се роди 7 245-то бебе, а до края на годината очакваме общо 7 700 новородени. Това е най-големият брой новородени през последните 20 години“, похвали се лекарят.

„Прекрасно, че имаме рекорден брой бебета, родени през тази година. Направен е максимумът и за майките, и за бебетата, за да бъдат в безопасност. Осигурени са санитарни условия, имаме достатъчно персонал и всеки може да се чувства в безопасност“, увери Микович.

Германското правителство планира да въведе строга карантина след Коледа, като затегне съществуващите мерки срещу разпространението на коронавирус. Това съобщи вестник „Билд“, позовавайки се на собствени източници на информация.
Според изданието, властите обсъждат вариант от 27-ми декемри до 3-ти или 10-ти януари да бъде затворен всичко, с изключение на супермаркетите. В плановете влиза училищната ваканция да започне седмица по-рано и да бъде удължена с една седмица.

Вестникът цитира канцлера Меркел, която заяви на заседание на фракцията ХДС/ХСС: „Ние сме длъжни да намалим броя на новозаразените. Решението за затягане на мерките трябва да бъде прието до Коледа“.

„Няма да можем да издържим тази зима без допълнителни мерки“, смята тя. Според нея, прекалено много се говори за масите с греяно вино, а твърде малко за хората, които се грижат за болните и за медицинските сестри.

Ангела Меркел възнамерява колкото е възможно по-скоро правителството да приеме необходимите решения. Не се изключва и варианта плановете ѝ да срещнат съпротивата на някои от премиерите на германските провинции.

От 2 ноември в Германия действа режим на карантина. Най-малко за месец са затворени ресторантите, баровете и другите заведения за хранене, като продажбата на храни и напитки е разрешена единствено за вкъщи.

Не работят фитнесите, салоните за тату, басейните, козметичните и масажните студиа, театрите, кината и концертните зали. Останаха да работят детските градини и училищата, както и фризьорските салони и магазините.

На обществени места е разрешено събирането на максимум две домакинства, а нощувките в хотелите са разрешени само по необходимост, но не и с цел туризъм. 

#коронавирус #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"