Дянков: Холандия става за смях в Брюксел

Дянков: Холандия става за смях в Брюксел
„България и Румъния са жертва на политическите игри в Холандия. Превес вземат популизмът и национализмът и това отнема справедливия ни шанс", посочи Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Търпението на България спрямо Холандия е изчерпано, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

Пред холандския вестник „Де телеграф" той коментира темите за Шенген и еврозоната, съобщиха от Министерството на финансите.

Холандското издание посочва, че България негодува заради ветото, което Холандия наложи на балканската държава за членството й в Шенген през септември мин. г.

Холандия е единствената страна от 27-те членки на Европейския съюз, която вече година блокира приемането на България и северната й съседка Румъния в зоната за свободно пътуване.

„Холандия променя в движение правилата на играта поради предизборни причини", недоволства в българският вицепремиер Симеон Дянков.

Той изрази желание на европейската лидерска среща на върха през октомври Холандия да оттегли възраженията си.

Министърът посочва, че страната му отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване.

„България и Румъния са жертва на политическите игри в Холандия. Превес вземат популизмът и национализмът и това отнема справедливия ни шанс", смята той.

В знак на протест Букурещ вече организира блокада на камиони с холандски лалета, на които не беше позоволено да пресекат румънската граница.

Румънският президент Траян Басеску също призова сънародниците си да не купуват холандски продукти, докато Амстердам не оттегли отказа си за Шенген.

Въпреки че за него е крайно време „Холандия да се вразуми", Дянков не желае да се стига до там и в България.

„Свършихме много за оптимизирането на системата ни за граничен контрол, борбата срещу корупцията и реформирането на съдебната система. Това е видно и от редица доклади за оценка. Останалите държави-членки на ЕС признават това, а вие не. Просто не е честно", заявява Дянков.

Според него Холандия не трябва да се страхува, че ще бъде наводнена от българи и румънци след приемането на двете държави в Шенгенското пространство, въпреки че е наясно с местните настроения.

„Вземете например лидера на Партията на свободата, Герт Вилдерс, който основа център за събиране на жалби срещу поляци. Това е болезнено за Източна Европа. Времената за политиците в Холандия са тежки, но би било хубаво страната просто да се придържа към уговорките. Създава се неприятно чувство у всички българи", посочва българският финансов министър.

Според Дянков в момента Холандия става за смях и в Брюксел.

„Опитвате да сте най-усърдният ученик в класа, а сами не съумявате да спазите уговорките. Подхождате твърде строго към страни като Гърция, докато и вие нарушавате европейските изисквания за дефицит и държавен дълг. По този начин Холандия рискува добрата си репутация", казва министърът, който въпреки всичко нарича колегата си Ян-Кеес де Яхер „свой добър приятел".

Самият той може да бъде описан като хардлайнер що се отнася до бюджетна дисциплина, пише „Де телеграф".

Изданието посочва, че с големи усилия Дянков успя да извади страната си от европейската наказателна скамейка на провинилите се заради бюджетен дефицит.

Вицепремиерът свали бюджетния дефицит до 2.1% чрез мерки, сред които и чувствително орязване на пенсиите в бившата комунистическа държава.

Все още обаче България е най-бедната страна в Европейския съюз, подчертава вестникът.

„Полагаме огромни усилия. Мисля, че тъкмо успяхме да настигнем Румъния", изтъква Дянков, който е следвал в Мичиганския университет и принадлежи към стоте най-цитирани икономисти в света.

В крайна сметка идеята е също и страни като България да станат част от еврозоната, се казва още в публикацията на „Де телеграф".

Заради всички евро-спънки в момента самата страна като че ли няма желание за това, дори и ако получи зелена светлина за присъединяване към европейския обменен механизъм, преддверието към еврозоната, допълва медията.

Симеон Дянков подчертава, че засега предпочита да изчака.

„Рисковете са прекалено големи. Първо трябва да стане ясно по какъв начин страните ще плащат за дълга на други. Към момента не виждам предимства, единствено допълнителни разходи. В главата си нямам определена дата, но в момента не е и на дневен ред", твърди безпартийният Дянков, който зае място като технократ в дясно-центристкия кабинет", пише още в анализа си холандският „Де телеграф".

#България #Холандия #Шенген #Румъния #Букурещ #Амстердам #еврозона #Траян Бъсеску #президент на Румъния #Симеон Дянков #Министър на финансите #вицепремиер #Герт Вилдерс #Партията на свободата #Европейския съюз #Брюксел #ЕС #Гърция #Ян-Кеес де Яхер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"