По тъмни доби: Нагъл концесионер унищожи Централния плаж на Созопол с багер

По тъмни доби: Нагъл концесионер унищожи Централния плаж на Созопол с багер
A A+ A++ A

Багер разкопа Централния плаж на Созопол, за да се съхранят "безценните" заведения в близост до морето. Към 21 часа снощи със загасени светлини той продължаваше да загребва пясък и да го струпва на купчини, разкриха възмутени жители на морския град, подали сигнал до bTV.

„Багерът е работил през нощта и е успял да прокопае голяма част от ивицата. Спрял е до изхвърлено от вълните делфинче“, обясни от мястото на събитието репортерът Лора Стаматис. 

„Не знам, ако някой български гражданин беше дошъл да види как се граби пясък от морето, какво би му се случило. Не сме спали от наглостта на тези хора“, коментира местната жителка Аспасия Порожанова.

„Бойко Борисов и неговите хора, наясно ли са какво са разрешили? Ако не са, защо не дойдат да застанат срещу нас и да видят какво се прави и как се унищожава брегът? Той не може да се възстанови. В това сме убедени всички жители на Созопол, които сме израснали тук“, каза друг от протестиращите срещу концесионера. 

„Искаме плажната ивица да бъде стопанисвана от Община Созопол“, каза една от дамите, събрали се тази сутрин край разорания плаж. 

Преди две седмици, когато концесионерът започна да копае, местни жители излязоха на протест с искане изграждането на дигите да спре, припомня Лора Стаматис. Тогава от фирмата стопанисваща плажа, изпратиха позиция до медиите, че с укрепителните дейности не се изгребва пясък, а се цели опазване на ивицата от бурното море и обясниха, че в дясната страна плажът е изяден от вълните.

От общината заявиха, че няма никакво внесено искане за каквито и да било дейност на плажа на Созопол. Изпратени са писма до Министерството на туризма, на МРРБ, до Басейновата дирекция и до екоинспекцията и концесионера с искане за всички документи по изграждане на диги. Засега няма отговор от нито една от институциите

Становището на Министерството на туризма преди снощното разкопаване на плажа е, че са констатирани неизпълнения на договорни задължения -  изграждане на защитни пясъчни валове, за които е използван пясък от заливаемата площ на морето. Това е нарушение от страна на концесионера да опазва околната среда, флората и биологичното разнообразие. Няма право да се допуска движение на моторни превозни средства върху плажа, които могат да унищожат, увредят или доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж.

За нарушението концесионерът е глобен с неустойка от 5% от годишната такса. 

„Това никак не ни успокоява. И 30% да е санкцията от концесионната такса все едно. Видимо е, че това не го вълнува. Господинът ще си спечели територия за наш гръб и хилядолетният плаж на Созопол вече е заличен. Тъй като това е рецидив, ние искаме да му бъде отнета концесията и да бъде предоставена на Община Созопол. Ние ще се грижим за плажа“, каза още Аспасия Порожанова.

#Созопол #концесионер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"