Странни коледни традиции - как отбелязват празника по света?

Странни коледни традиции - как отбелязват празника по света?
A A+ A++ A

Ваканционният сезон е вълнуващо време по целия свят и всяка култура празнува различно. Може да се изненадате да научите от какво се страхуват някои деца всяка година по празниците или какво заема мястото на Дядо Коледа във фолклора някои държави.

Това, което може да изглежда напълно нормално за живеещите в САЩ, всъщност може да се разглежда доста странно за останалия свят. Изглежда, че много американски традиции са изгубили истинския смисъл 

Каквато и страна да погледнете, техните традиции ще им се сторят нормални, защото това е, с което са израснали, но за страничен наблюдател има много какво да се научи за значението, което стои зад тях и защо продължават и днес.

Ето някои от най-странните празнични обичаи от цял ​​свят и 10, които правят в САЩ, те са също толкова странни ако не и повече.

Произхождаща от Германия, тази коледна традиция в началото на декември е основно антисанта. Крампус е наполовина козел, наполовина демон и е създаден, за да внуши страх в сърцата на децата.

В нощта на 6 декември (Крампуснахт ) легендата гласи, че Крампус излиза в търсене на палави деца. Докато добре възпитаните деца ще се събудят на 6 декември, за да видят подаръци в обувките си от Свети Никола, лошите деца ще намерят пръчка от Крампус, или още по-лошо, ще бъдат събрани от него и върнати обратно в леговището му.

Това може да е ефективна тактика за принуждаване на децата да се държат добре, но със сигурност е и малко травмиращо за тях

Нищо не казва щастливи празници както борба със съседа за последната портмоне в продажба. Очевидно това не е вярно, но в Америка прелюдията към Коледа е Черният петък.

В петък след Деня на благодарността масовото пазаруване започва по моловете и магазините още в 5:00 ч. Въпреки че сделките на практика могат да бъдат изгодни, това не е точно традиция, която се съчетава добре с благодарността за всичко, което имат американците 12 часа по-рано.

Някога чудили ли сте се защо винаги купувате ново облекло за празниците? Може би произлиза от легендата за исландската котка Yule.

Jolakötturinn, както го наричат ​​в Исландия, е друг защитник на доброто поведение чрез страха. По традиция онези, които приключат домашните си работи навреме за Коледа, получавали нови дрехи за случая, докато мързеливите - не . Казва се, че котката Yule, голяма като къща, дебне в исландската провинция в навечерието на Коледа и ще изяде всеки, който не е получил нови дрехи за Коледа. Никога не е имало по-добър стимул за пазаруване или учене...

Това е супер страховита традиция, известна в някои европейските страни. Тази малка кукла-елф, която е широко достъпна за закупуване, е създадена от родителите в началото на декември, за да наблюдава поведението на малките деца.

Елфът се движи из къщата, седнал и бди над децата, за него се твърди, че се връща на Северния полюс, за да докладва на Дядо Коледа. Това е сигурен начин да накарате децата си да се държат добре, но определено е страховито допълнение към празника ви.


Коледните елхи се украсяват ежегодно по целия свят, но в Украйна декорът е малко по-различен. Може да видите дървета, покрити с украсени паяжини и искрящи паяци, е изключително често и се отличава с интересна символика.

Историята разказва, че бедна вдовица и нейните деца са отгледали коледно дърво, но след това те са разбрали, че нямат средства да го украсят. В нощта срещу Коледа паяците чули как децата плачат заради липсата на средства за дървото и се отдали на работа и сами го украсили.

Семейството било въодушевено да се събуди и да види красивите мрежи, които били завъртяни, блестящи на слънце, за да направят дървото толкова прекрасно, колкото и всяко друго.

Не бихте позволили на непознат на улицата да държи детето ви, така че защо да ги водите в мола и да ги принуждавате да седят в скута на странен мъж, докато плачат, след което да правите снимка, за да документираме това травмиращо преживяване?

Нека си признаем - дори децата, които обичат магията на празниците и твърдо вярват в Дядо Коледа, са изплашени от мъж, когото не познават особено, когато той е в яркочервен костюм и лицето му е закрито от гъста бяла брада. Ако детето ви наистина не иска да седне в Дядо Коледа и да му каже какво иска за Коледа, може би не бива да го карате.

Етиопците празнуват Коледа на 7 януари и като част от Ganna, те посещават етиопска православна църква със семействата си. Постят предния ден и се обличат изцяло в бяло за този повод, като се движат в шествие около църквата като част от церемонията.

Момчета и мъже играят игра на име Гана и на този ден, която е подобна на уличния хокей. 

В Холандия Синтерклаас (Дядо Коледа) идва в навечерието на 5 декември, навреме за Никулден на 6 декември

Това събитие се провежда ежегодно в Ню Йорк, със сигурност не е вашата средна традиция за почивка, но ако търсите място за обличане и разпускане за забавен ден, може би е за вас!

В Норвегия уникална коледна традиция е, че в навечерието на Коледа всички метли са скрити от погледа. Норвежците смятат, че нощта преди Коледа излизат лоши вещици и духове и ако има намерени метли, те ще ги вземат и ще летят през небето.

Повечето западни страни по света празнуват празника с традиционна зелена широколистна коледна елха, украсена с орнаменти, гирлянди и светлини, но в Нова Зеландия традицията е малко по-различна.

Дървото Pohutukawa с пурпурни цветове е известно в национален мащаб като символ на празниците. Датиращи от 1857 г., красивите и ярко оцветени цветове на това дърво са били използвани за създаване на ваканционно настроение, както и цялото дърво, служещо за декорация. Други имена на това дърво през годините включват „Коледното дърво на заселниците“ 

Tió De Nadal е каталонският Poop Log, изключително уникална коледна традиция в  части на Испания.

Consoada или Бъдни вечер, е времето за празник в Португалия. Тази вечер семействата се събират на традиционно вечеря от поширани трески със зеленчуци и картофи, заедно с десерти.

Интересното е, че някои домакинства ще оставят невдигната празничната си маса в памет на починал член на семейството. Децата закачат чорапи и изпращат коледни списъци на Бебе Исус, а не на Дядо Коледа, и докато дървото може да бъде украсено преди Бъдни вечер, всякакви украшения на Младенеца Исус не се вадят до Коледа.

Това същество от скандинавските народни приказки има различни версии в Норвегия, Швеция и Дания, но датчаните твърдят, че произхождат от Нисе.

Нисе е гном, който иска да бъде нахранен. Семействата в Дания трябва да му оставят сладка оризова каша (ri sengrød) на Бъдни вечер и ако го направят, той ще бъде добър и ще им донесе късмет през следващата година. Ако не го направят, вярва се, че той ще изиграе номера в домакинството и ще затрудни живота.

В Италия празнуват Богоявление малко след Коледа, което се провежда на 6 януари. Празникът Богоявление е предназначен да отпразнува дванадесетия ден от Коледа и Тримата мъдреци, пристигащи в яслата на Бебе Исус във Витлеем

Можем да благодарим на британските аристократи за тази странна напитка, която неизмнносвързана с коледния сезон. Твърди се, че това е нещо, което богатите британци биха пили  тази млечна, млечна напитка се обича от някои, а отвращава от други.

Индийското орехче и сметаната придават на тази напитка вкусния и незабавно разпознаваем вкус, но най-добре е да я приемате умерено, ако следите талията си ... става въпрос за яйчения пунш.

По някаква причина празничните маратони без видима цел, освен да разпространяват празнично настроение, станаха популярни в цяла Северна Америка.

Независимо дали е част от парад на Дядо Коледа или изцяло от отделно събитие, тези 5K маратони обикновено се провеждат в края на ноември или началото на декември. 

Това е по-скоро традиция на Деня на благодарността, отколкото Коледна, но всичко това е част от същия сезон в САЩ. Някои казват, че всичко е започнало с Линкълн, а други вярват, че това е Хари Труман, но именно президентът JFK е този, който за първи път "помилва пуйка на 19 ноември 1963 г."

Тогава покойният Джордж Х. У. Буш бил човекът, който официално поставя началото на традицията, пренесена в днешния Овален кабинет, след като извършил помилване на пуйка през 1989 г. Една пуйка с късмет всяка година избягва благодарствените маси на Америка.

#Коледа #традиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"