72% от българите не одобряват икономическата политика на кабинета

72% от българите не одобряват икономическата политика на кабинета
В по-голямата си част българите не одобряват икономическата политика на правителството на Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Почти три четвърти (72%) от българите не одобряват икономическата политика на правителството на Бойко Борисов, сочи годишното проучване „Трансатлантик трендс“.

Изследването се проведе за 11-и път за американската организация „Джърман маршал фънд“ от TNS между 2 и 27 юни 2012 г., предаде „Дневник“.

Този показател е вторият (след румънските 76%) сред жителите на 15 държави от двете страни на Атлантика, включително Русия и Турция.

Непроменените спрямо миналогодишната анкета 89% българи твърдят, че са засегнати от финансовата криза.

Профилът, който очертава отговора на въпросите, е противоречив. От една страна, рекордните за допитването 88% от българите имат положително отношение към ЕС (следват ги румънците с 84%), но в същото време са най-песимистичните (47%) в оценката дали членството в съюза има положителен ефект за икономиката им.

В България се отчита най-позитивното (88%) отношение към Германия и второто в Европа (66%) най-високо одобрение за начина, по който канцлерът Ангела Меркел се справя с икономическата криза.

В същото време българите са и най-благосклонно настроени (53%) спрямо Гърция, която иначе е смятана за олицетворение на съпротивата срещу антикризисния подход на Берлин.

Две трети (63%) от българите одобряват начина, по който ЕС се справя дотук с икономическата криза, но пък 45% (най-голямата група) вярват, че приемането на еврото би било нещо лошо за тях.

Във външнополитическата част от проучването в България се отчита промяна в отношението към Русия.

То пак остава най-високото сред анкетираните страни в Северна Америка и Европа, но е намаляло от 88% през 2011 г. на 78% днес.

Следващите толкова симпатизиращи на Москва са гражданите на Словакия (64%).

В навечерието на президентските избори в САЩ в началото на ноември одобрението за международната политика на президента Барак Обама е преобладаващо, но все пак е намаляло с една трета – от 72% на 51%.

Това нарежда България в една група с държави като Словакия (55%), Полша (49%), Турция (42%) и Русия (26%), докато в Западна Европа одобрението е в рамките на 67-81%.

Ако можеха да гласуват, 40% от българите биха подкрепили Обама на 6 ноември. Само поляците (35%) дават по-ниска подкрепа, ако не се броят 27-те процента на руснаците.

Средното за анкетираните 12 държави от ЕС е 75%, а във Франция и Германия съответно 89% и 87% биха пуснали бюлетината на демократа.

Българите изпъкват и като гражданите на ЕС с най-висока степен (47%) благосклонно отношение към Израел.

Заедно с Швеция (56%), България (55%) е единствената друга страна от ЕС, където мнозинството продължава да одобрява намесата в Ирак.

Отново двете държави (с 62% и 56%) са единствените сред 12-те анкетирани от ЕС, където над половината смятат, че операцията в Афганистан е била правилно решение.

За далечни за българите въпроси като „китайската военна заплаха“ 65% от участвалите в допитването казват, че не са притеснени от този проблем.

#българи #Джърман маршал фънд #България #Атлантика #Русия #Турция #САЩ #криза #ЕС #Румъния #Германия #Европа #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Гърция #Берлин #Русия #Москва #Северна Америка #Словакия #Барак Обама #Президент на САЩ #Полша #Западна Европа #Франция #Израел #Швеция #Ирак #Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"