Зима е. Студено е. Как да се справим с маска, която се запотява и замръзва?

Зима е. Студено е. Как да се справим с маска, която се запотява и замръзва?
A A+ A++ A

Има ваксина COVID-19 на хоризонта. Но първо да мине зимата. 

От седмици чуваме предупрежденията. Ще минат дълги, трудни няколко месеца. 

Съветът на медицинските експерти е да не се събирате с много хора на закрито, където COVID-19 се предава много по-лесно.   

Но какво да кажем за маските през зимата? Все още ли работят, ако се намокрят? Наистина ли все пак трябва да ги носите навън? 

Ето няколко съвета как най-добре да се справите с настъпващите зимни пандемични месеци.

Ще работи ли маската ми, ако се намокри и / или замръзне?

Краткият отговор вероятно е не. Оутън, служители от Health Canada и Центровете за контрол на заболяванията в Съединените щати са почти съгласни, че след като маската се намокри, тя вече не е напълно ефективна. 

И затова винаги трябва да имате резервни маски.

Няма конкретни научни данни за ефикасността на маската при студено време. Когато обаче дишате през маска в студени условия, влагата от топлия ви дъх се събира върху маската. Той има тенденция да остане достатъчно топъл отвътре поради телесната температура, за да остане течен, но отвън ще замръзне. 

Как трислойната маска ви предпазва от COVID-19?

Лекарите отговарят на въпроси относно COVID-19, включително защо сега се препоръчват трислойни маски за защита срещу вируса. 

Това води до два проблема с маската, които Оутън каза: стават по-трудни за дишане; и стават по-малко ефективни при „улавяне на дихателни капчици и предотвратяването им да напуснат близостта на нечия уста и нос“.

Но това не означава, че те са напълно безполезни, според д-р Зейн Чагла, лекар по инфекциозни болести в здравното заведение „Сейнт Джоузеф“ Хамилтън и доцент в университета Макмастър. 

"Маските предлагат малко повече [защита], особено в онези места, където хората са събрани на открито, където може да има малко повече риск от предаване."

Отън казва, че ако ще носите маска на открито в студа за дълъг период от време, трябва да имате две или три резервни копия, за да можете да запазите суха.

И най-важното: уверете се, че маската е кърпа. Видът хартия - хирургическият - се разгражда и разкъсва много по-лесно, когато се намокри, каза Отън

Наистина ли се нуждаете от маска на студа? 

Зависи от обстоятелствата. 

Да бъдеш на открито, докато прилагаш правилните мерки за дистанциране, е защитаваш само по себе си, според Чагла. Той каза, че документираните случаи на предаване на COVID-19 на открито включват ситуации като барбекюта или хора, гледащи спортно събитие, събрани заедно за по-дълги периоди от време.

За дейности като разходка във вашия квартал или пързаляне с кънки на не много претъпкана пързалка, той казва, че рискът от предаване е много нисък. Но той съветва, че ако влизате и излизате от магазините или влизате и слизате от градския транспорт,най-добре е просто да държите маската през цялото време, за да сведете до минимум докосването на маската и потенциалното замърсяване.  

Добра алтернатива на маска ли е шалът?

Не. Медицинските експерти посочват, че има твърде много вариации в шаловете и гетите за врата, за да се използват като маски. Шевовете могат да бъдат твърде хлабави и материалът твърде тънък, за да бъде ефективна бариера за потенциално заразени капчици - както излизащи, така и навлизащи.

Но и двамата лекари са съгласни, че може да предпази маската ви от замръзване и следователно да е по-удобно за потребителя да сложи шал върху нея.

Студените дни водят след себе си хрема. Ето как да се справите с това, когато носите маска. 

За съжаление хората са склонни да издърпват маската си настрани или на разстояние, когато кихат или кашлят, което прави носенето на маска ненужно, каза Чагла. 

"Ужасно е да кихаш с маска", каза той. - Но той призовава хората да се уверят, че са в район, далеч от хората, ако ще я издърпат, за да кихат или дори да си издухат носа, тъй като това е един от най-добрите начини за разпространение на инфекцията. 

И бъдете внимателни, когато дръпнете маската настрани, за да си издухате носа.

Така че при всички проблеми с маските, най-добре ли е просто да останете на закрито тази зима?

Огромният отговор на този въпрос е отрицателен. Напротив.  

„Нещата на закрито са сто пъти по-тревожни от тези на открито“, каза Чагла.  

Той цитира фактори, включително лоша вентилация, претъпкани стаи, хора, които са заедно продължително време, ядат и пият заедно. 

Той каза, че тази година хората ще трябва да променят начина, по който мислят за общуване, ако не искат просто да се затворят с месеци с хората, с които живеят или нямат нищо друго освен виртуални срещи. 

#коронавирус #маска #зима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"