Мангъров скочи и срещу ваксината: Не бих се ваксинирал сега, а след 5-10 години

Мангъров скочи и срещу ваксината: Не бих се ваксинирал сега, а след 5-10 години
A A+ A++ A

Поне 5 години са необходими за създаването на качествена ваксина и въвеждането й за ползване. Така че аз не разбирам сегашното бързане, то е в разрез с правилата. Хората трябва да поемат отговорността за своето имунизиране, което не е много етично, защото все пак ролята на държавата е да регулира и внася ред в използването на лекарствени препарати. Ако те не са изпитани по съществуващите правила в медицината, носят големи рискове. За съжаление в момента производителите са освободени от тези рискове и отговорности за евентуалните нежелани странични действия на ваксината. Това коментира пред Новини.бг доц. Атанас Мангъров във връзка с приетия днес Национален план за ваксиниране срещу коронавирус.

Според него най-важен въпрос сега е - ваксините, които вкарват у нас, имат ли разрешително от Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/? Тя сертифицира и дава разрешение за ползване на всички видове лекарствени препарати в нашата страна, в т.ч. и ваксините. Всички останали въпроси, са по-второстепенни от този дали ваксините са съобразени с нашите закони. Кой ще носи отговорност, ако се случат нежелани странични реакции. Разбирам, че хората са шокирани, страхуват се и искат да се ваксинират, коментира още доц. Мангъров, като посочи, че самият той би се ваксинирал с нормална ваксина, а стандартното време за нейното внедряване е между 5 - 10 години.

Сега обаче се предлагат такива, които бяха изработени за няма и 1 година. Пак повтарям, у нас има закони и те повеляват разрешение за ползване да се дава от ИАЛ. Ако е така, тогава добре, агенцията и държавата поемат отговорността за употребата на препаратите. Ваксините се правят на здрави хора и ще е жалко, ако те пострадат от страничен ефект. Болният човек може да направи много компромиси, за да оздравее. Въобще рисковете са огромни, посочи още специалистът по инфекциозни болести.

#Атанас Мангъров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »