Кестени, печена гъска - какви са традиционните коледни ястия из света?

Кестени, печена гъска - какви са традиционните коледни ястия из света?
A A+ A++ A

Защо печените кестени, солената пушена шунка, плодовите сладкиши, специалните бисквитки и яйчения пунш са популярни коледни традиции? Тези емблематични храни, жизненоважни за празничните менюта , са напълно вкоренени в културата на празника и въпреки че се използват по различни начини на различни географски ширини, всички те са склонни да се ядат само през това време на годината.

Нашата колекция от рецепти представлява обиколка през празнична феерия, включваща рецепти, които олицетворяват Коледа и принадлежат на вашата празнична трапеза.

Печена гъска
Рецепта за печена гъска
Преди да се появят домашни птици, отглеждани във ферми, семействата, трябвало да избират внимателно кои животни да ядат при специални случаи, защото кокошките осигуряват яйца, а кравите мляко. Готвели се цели гъски, защото те снасят яйца само сезонно. Тази птица е била най-често срещана на коледните трапези

Тази рецепта за печена гъска оставя сочна и ароматна птицата благодарение на маринатата за една нощ и дава златистокафява птица с хрупкава кожа и вкусно месо. Пълнена с цитрусови плодове и зърна черен пипер, дафинов лист, това може да е нов любим вкус за Коледа. Маринова се за 24 часа и се пече за 3.

Турция
Печена пуйка
С течение на времето и с по-добър достъп до здравеопазване и по-добри условия за препитание в селските райони семействата нараствали и една малка гъска не била достатъчна за хранене на множество гости. Пуйките се отглеждат по-евтино от другите птици. Родени през пролетта, те порастват до големи размери готови за ядене до Коледа. Работническата класа изковала традициите в Турция, въпреки че по-заможните семейства се обръщали към дивечовите меса, за да покажат статуса си. 

Глазирана шунка

Днес коледната шунка остава един от крайъгълните камъни на празничните менюта в много части на света; повечето хора избират да ядат шунка по време на празненства в края на годината и оставят пуйката да блести по време на Деня на благодарността. 

Панетоне
Панетоне - италиански коледен сладкиш

Има много легенди за това как панетоне се свързва с Коледа. Някои казват, че сладкият милански хляб е разработен през 1400-те години от соколаря на херцога и неговата любов Адалгиса, дъщеря на беден пекар. Работейки тайно през нощта, двамата създали богат хляб, който съживил бизнеса на пекарната. По Коледа те добавили сушени плодове и лимон, огромен успех, който направил пекаря богат и позволи на двойката да се ожени. По-малко романтична възможност е, че като "Pane di Tono" или луксозен хляб, със скъпите си съставки и дългото време за проверка и подготовка - е бил запазен за Коледа.

Дори в Италия повечето хора купуват панетона си , но ако искате да опитате да го направите у дома, ви трябват под 3 часа, много захаросани плодове и търпение, тъй като тестото трябва да втаса многократно.

Джинджифилови къщи
Джинджифилът има невероятно дълга история и се смята, че той е оформен в орнаменти за коледни елхи поне от Викторианската ера. Що се отнася до меденовите къщи , те станали популярни, след като братя Грим публикували Хензел и Гретел. В някои части на Европа през 17-ти век само професионални производители на меденки са имали право да пекат нещата целогодишно. Това ограничение било премахнато по време на Коледа и Великден

Комплектите за домашни меденки включват иновативна рамка, така че можете просто да се насладите на декорацията на вашата къща. 

Коледен пудинг от слива
Традицията да се яде сливов пудинг на Коледа може да е възникнала с указ на Римокатолическата църква да се направи пудинг от 13 съставки, който да представлява Христос и апостолите. 

Плодова торта
Рецептите за торти с плодове, понякога алкохолни плодови торти, които свързваме с Коледа днес, водят началото си от Средновековието. Сушените плодове и захарта били скъп внос, така че използването им в големи количества било строго забранено, освен ако не става въпрос за празнк. Ето защо плодовата торта също била традиционна опция за коледен десерт.

Въпреки че има толкова много рецепти за плодови торти, колкото и готвачи, всички те са съгласни за използването на подправки, комбинация от сушени или захаросани плодове и малко алкохол или вино.

Пайове с кайма
Каймата , в първоначалното си въплъщение от смес от нарязано месо, смесено със сушени плодове, захар и подправки, било начин да се изразходва запасът от месо и да се използват остатъците. С течение на времето в рецептата било включено все по-малко месо, така че каймата, която познаваме днес, е направена изцяло от плодове, захар, алкохол

Към 16-ти век пайовете с кайма са британски коледни специалитети.

Коледна рецепта за сладък хляб
Stollen се споменава за първи път в документи от 15-ти век, въпреки че оттогава рецептата се е променила значително. 

Включването на масло, направено за по-богата торта; с течение на времето рецептата се превърна в хляб с акцент върху сушени плодове и марципан, който сега се цени на Коледа. 

Яйце пунш за празнично парти

Днешните яйчени пуншове са пенеста смес от яйца, мляко и захар, добавени с ром или бърбън. Рецептата е проста,но много ефектна.

Рецепта: Ултимативният яйчен пунш: https://www.novinite.bg/articles/195471/Recepta-Ultimativniyat-yajchen-punsh

Кестени
Кестени може би са били една от най-ранните храни, консумирани от хората, и за разлика от много традиционни коледни ястия, те не са били рядък лукс. Кестените растат в див вид и са били използвани в историята като прехрана. 

Тази рецепта за Marrons Glacé (захаросани кестени) предлага нов поглед върху класическия печен кестен и го прави подарък, който си заслужава да се даде на семейството и приятелите. Тази френска рецепта отнема много дни, за да се направи, но крайният резултат си заслужава.

#Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"