Президентът ядоса емигранти, отказаха му

Президентът ядоса емигранти, отказаха му
Гневното писмо е подписано от 13 487 български емигранти в Германия, Испания, Португалия, Холандия, Швейцария. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Български емигранти в Европа и САЩ влязоха в остра конфронтация с президентството заради конференция, посветена на тях, която се организира през ноември в Брюксел.

По инициатива на евродепутата Емил Стоянов и под егидата на вицепрезидента Маргарита Попова на 7 и 8 ноември в белгийската столица ще се проведе конференцията „Политики за българите в чужбина“.

В продължение на 2 дни ще се бистрят четири теми: „Запазване на националната идентичност на българите в чужбина“, „Изучаване на български език в български училища зад граница“, „Лобиране в полза на България“ и „Социални практики, засягащи българите зад граница“.

Над 30 организации, съюзи и групи по най-различни интереси, в които са се обединили емигрантите в Европа, пратиха писмен отказ да участват в подобна инициатива, предаде в. „24 часа“.

Писмото е подписано от 13 487 души от Германия, Испания, Португалия, Холандия, Швейцария.

Те протестират срещу това, че няма да се разгледат главните теми, които ги интересуват: равноправие относно активното и пасивното избирателно право, премахване на дискриминацията на българските граждани с двойно гражданство, подобряване на обслужването в консулските отдели.

Емигрантите недоумяват защо трябва да се прави двудневна конференция за теми, които се побират в общо 6 часа работа, защо мястото е Брюксел, а не София, и защо конференцията ще се провежда в средата на работната седмица.

Това според тях означава, че се лишават от достъп максимален брой емигранти. Те посочват, че за такава инициатива е достатъчен и онлайн форум.

Диаспората се разгневила най-вече от намерението на президентството да я учи как да запази българската си идентичност.

„Това е обидно за нас, тъй като причините да живеем извън България не са липса на любов към родината или отсъствие на присъщия ни български дух, а несъгласие с икономическото, образователното, политическото или културното й развитие. И поради тази причина не е логична и темата за лобиране, защото хора, недоволни от нещо, не могат да лобират за него“, пише в писмото.

По неофициална информация на „24 часа“ най-голямо възмущение е предизвикала лансираната идея за българите в чужбина да се основе фондация, която да има ръководство, неподвластно на политическите смени.

Емигрантите не са съгласни да се харчат държавни или частни пари за тях, без да ги питат какви са действителните им нужди.

#емигранти #Европа #САЩ #Маргарита Попова #вицепрезидент #Емил Стоянов #евродепутат #Брюксел #София #България #Германия #Испания #Португалия #Холандия #Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"