Фон дер Лайен: Може да активираме Фонда за възстановяване и без Полша и Унгария

Фон дер Лайен: Може да активираме Фонда за възстановяване и без Полша и Унгария
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия ще задейства Фонда за възстановяване без Полша и Унгария, ако няма напредък за бюджета на срещата на европейските лидери следващата седмица. Това е заявила председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Информацията е на „Политико“, който се позовава на двама представители на Европарламента, предаде БНР.

Според изданието Фон дер Лайен е казала, че желае да спаси Фонда и да предложи засилено сътрудничество между останалите 25 страни членки.

Такъв ход би означавал, че Европейския парламент няма да гласува одобрението на предложения 7-годишен европейски бюджет.

Предложеният Фонд за възстановяване е част от финансовия пакет на обща стойност 1,8 трилиона евро заедно с многогодишната финансова рамка в размер на 1,1 трилиона евро.

Унгария и Полша блокираха преговорите за бюджета, защото са против механизма, обвързващ отпускането на средства с върховенството на закона. 

Все пак предпочитаният и основен сценарий е спорът да бъде разрешен на Европейския съвет, който ще се състои на 10 и 11 декември в Брюксел.#Урсула фон дер Лайен #Давид Сасоли #ЕК #ЕС #Полша #Унгария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?