СЗО: До 6 месеца достатъчно ваксини срещу COVID-19 няма да има

СЗО: До 6 месеца достатъчно ваксини срещу COVID-19 няма да има
Pixabay
A A+ A++ A

Световната здравна организация предупреди, че през следващите три до шест месеца в световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да се предотврати ново нарастване броя на случаите.

„Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване на броя на случаите поне три до шест месеца“, каза директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън на сесия от въпроси и отговори в Туитър, предаде БНР.

От организацията изразиха очакване първите ваксини в страните да са налични през второто или третото тримесечие на 2021 г. Въпреки това „ограничен брой ваксини могат да бъдат налице за високорискови групи още през първото тримесечие на 2021 г“.

Тъй като първите дози ще са ограничени, ще трябва да се даде приоритет на уязвими групи като здравните работници и възрастни хора.

От Световната здравна организация апелираха спазването на предприетите превантивните здравни мерки да продължи, заради възможна нова вълна от заболяването.

Същевременно изпълнителният директор на американската фармацевтична компания „Пфайзер“ призова световните правителства да не бързат с отваряне на икономиките си, обнадеждени от очакванията от разработваните ваксини. Според Алберт Бурла началните етапи в националните програми за ваксинация вероятно ще окажат значително въздействие, тъй като ще бъдат насочени към уязвими групи.

#СЗО #covid-19 #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »