Експерт: Русия се намесва в предизборна България

Експерт: Русия се намесва в предизборна България
Иван Хиновски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С искането на „Атомстройекспорт“ за по-високи компенсации в размер на 1 млрд. евро от България за проваления проект за АЕЦ „Белене“ Русия се намесва в предизборната ситуация в България, заяви енергийният експерт Иван Хиновски.

Той определи референдума за АЕЦ „Белене“ като нелогичен и неконституционен, защото е по тема, по която в страната има само около 100 експерти, предаде БГНЕС.

Към него се присъедини и Димитър Иванов, представител на Движението за енергийна независимост (ДЕН), според когото това е корпоративен въпрос, засягащ хората, които ще изграждат този проект и ще прибират комисионите.

„Атомстройекспорт“, „Газпром“ и „Лукойл“ не искат партньорски отношения с България, те не приемат правото на Европа да защитава европейските граждани, продължи Иванов.

„Това е абсолютно самозабравяне на руската политика, българското правителство трябва остро да реагира на това. В българо-руските отношения ще се случват много сериозни неща, руснаците няма да ни направят на васали“, каза още той.

„Няма да платим този 1 млрд., ще разбием това енергийно робство с подкрепата на САЩ и Европа“, категоричен беше Иванов.

АЕЦ „Белене"

#САЩ #Европа #Лукойл #Газпром #ДЕН #Движението за енергийна независимост #Димитър Иванов #България #Русия #Иван Хиновски #АЕЦ „Белене“ #Атомстройекспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »