Колко ще платим на братушките за Белене?

Колко ще платим на братушките за Белене?
A A+ A++ A

Българското правителство било изненадано – руската страна не само че отхвърли извънсъдебно споразумение по проекта „Белене“, а дори и предяви претенции за милиард евро.

Аз пък, честно да ви кажа, изобщо не бях изненадана.

Още преди година руснаците ни предупредиха, че ще увеличат сумата на заведения през юли 2011 г. арбитражен иск в Париж срещу НЕК от 58 млн. на един милиард евро.

Тази седмица „Атомстройекспорт“ просто потвърди заплахата си.

Русия, за която този проект е важен най-вече от политическа, отколкото икономическа гледна точка, е бясна, след като месеци наред се съгласяваше на отсрочки за подписване на ново споразумение.

В същото време България търси утеха във факта, че арбитражният съд към Международната търговска камара в Париж рядко приключва делата си за година, както повеляват правилата му.

По-добре обаче хората на министър Добрев да не мислят за това. А да подготвят солидни доказателства, че поръчаното оборудване, което ще се използва за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, струва по-малко от космическите суми, които иска Русия.

Вярно, исканията на Русия може и да се окажат необосновани.

Ала дори и да платим по-скромна сума от един милиард евро, напълно възможно е това да се окаже най-скъпоструващата битка в арбитражен съд в историята на България.

#Атомстройекспорт #Белене #Русия #България #Париж #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"