COVID-19 по света: Бразилия бележи нови върхове по заразени, Япония въвежда безплатни ваксини (ОБНОВЕНА)

COVID-19 по света: Бразилия бележи нови върхове по заразени, Япония въвежда безплатни ваксини (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Редица държави в Европа започнаха да разработват планове за справяне със ситуацията с коронавируса през предстоящите коледни и новогодишни празници. В този дух Европейската комисия прие стратегия за управление на пандемията през идните месеци, очаквайки ваксинацията срещу Covid-19 да започне в началото на следващата година.

Стратегията препоръчва стриктно спазване на ограниченията, но и ясен график за постепенното им отпадане. Координираният подход е от ключово значение за това да се избегне активизиране на вируса след празниците в края на годината. Ситуацията може и да се стабилизира, но все още остава деликатна, подчерта еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

"На всеки 17 секунди в Европа умира човек от Covid-19, всеки ден 5000 европейски семейства губят свой близък от новата болест. Празненствата за края на годината ще бъдат различни, както и всичко друго през 2020. Тази година спасяването на животи е по-важно от празнуването. Въпреки това ваксините са все по-близо, така че надежда има".

Междувременно Австрия пристъпи към плавно излизане от локдауна с нови правила, които влизат в сила от 7 декември. Учениците от началното училище и прогимназията, както и децата от детските градини, се връщат в учебните заведения. Отварят магазините, но заведенията за хранене остават затворени до 7 януари.

По време на коледните празници ще бъде разрешено събирането на десет души. Въвежда се 10-дневна карантина за всички пристигащи от райони със стойност над 100 новозаразени на 100 000 души.   

Норвегия също предприе мерки заради предстоящите празници. Там хората ще могат да канят до 10 гости у дома за два отделни повода в периода между Рождество Христово и Нова година. Премиерът Ерна Сулберг подчерта:

"Правилата за дистанциране остават валидни. От момента, в който сервирате вино - докато седнете на масата. И когато отваряте подаръци и поднасяте кафе и коледни сладкиши".

Италия затяга мерките заради предстоящите празници. Не се разрешава движение между регионите от 4 декември до 6 януари. Магазините в червените зони ще отворят отново, но остава вечерният час до 22 ч., включително в новогодишната нощ. Баровете и ресторантите ще затварят в 18 ч. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца е категоричен:

"На предстоящите празнични тържества трябва да се гледа с изключителна сериозност, ако не искаме нови строги мерки през януари и февруари. Трябва да намалим рисковете от разпространението на заразата по време на коледните и новогодишни празници. Тези мерки са необходими, ако не искаме да влошим ситуацията, която сега започва да се подобрява. Това ще бъде Коледа като никоя друга!".

Изследване, публикувано в списанието Clinical Infectious Diseases („Клинични инфекциозни болести“), изготвено от експерти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, предупреждава, че коронавирусът се е появил в страната още преди избухването на огнището в Ухан.


Изследователите потвърдиха, че 39 души от три държави, пребиваващи в САЩ, са развили антитела срещу COVID-19 две седмици преди сигнала в Китай, съобщава в. "Марка".

Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) предупреди днес, че организирани престъпни мрежи може да насочат внимането си към ваксините срещу COVID-19 и да се опитват да продават фалшиви дози, предаде Ройтерс.

Интерпол, чиято централа е в Лион, Франция, съобщи, че е издала предупреждение до правоприлагащите органи в своите 194 страни членки. В него се предупреждава, че организирани престъпни мрежи може да започнат да предлагат фалшиви ваксини, включително в интернет.

Докато правителствата се готвят да разпространяват ваксини, престъпни организации планират да се внедрят във веригите за доставка или да ги прекъснат.

Криминални мрежи ще вземат на прицел и неподозиращи представители на обществеността чрез фалшиви сайтове и лъжливи лечения, които може да представляват сериозен риск за тяхното здраве и дори за живота им, каза генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

Почти цяла Англия ще трябва от днес да затегне чувствително мерките си срещу коронавируса. Затварят магазините, които не продават стоки от първа необходимост и в градовете, където досега те работеха.

Противници на новото затягане на мерките в парламента са на мнение, че те ще бъдат пагубни за британската икономика. Очаква се Лондон да обяви известно разхлабване в дните около Коледа.

На Острова одобриха използването на коронавирусната ваксина от американската компания "Pfizer" и нейния германски партньор "BioNTech". Това съобщи пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство, цитирани от БГНЕС. Ваксинацията ще започне от следващата седмица.

Предстатителите на австрийското правителство федералният канцлер Себастиан Курц, вицеканцлерът Вернер Коглер, министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер, министърът на вътрешните работи Карл Нехамер и министърът на финансите Гернот Блюмел обявиха новите мерки за борба с коронавируса в страната и разясниха на обществеността причините за плавното излизане от локдауна при непрекъснато наблюдение на броя на новозаразените и натовареността на болничните заведения, съобщава БТА

Апелът към обществеността е за строго спазване на предписанията и ограничаване на контактите

Най-главното от новите правила, които влизат в сила от 7 декември: В сила влиза така нареченият "лек локдаун" който австрийците познават от началото на ноември. Забранява се излизането от домовете от 20 до 6 ч. с изключение на онези, които отиват на работа, оказват помощ на други хора или имат нужда да се разтъпчат на чист въздух. През деня е разрешено да се срещат до шест възрастни и шест деца.

По време на коледните празници ще бъде разрешено събирането на десет души, независимо от колко домакинства са те. Учениците от началното училище и прогимназията, както и децата от детските градини, се връщат в учебните заведения. Гимназистите и студентите остават на дистанционно обучение. Изключение правят зрелостниците, които се връщат в училище, за да се готвят за матурата.

Отварят врати и търговските заведения при строго спазване на броя на посетителите, за да се предотврати предаване на заразата. За всеки клиент трябва да се осигурят 10 квадратни метра, в търговските центрове се пресмята само квадратурата на магазините. Отварят врати музеите и библиотеките при задължително носене на маски и осигуряване на 10 квадратни метра на посетител.

Всички салони за услуги, включително и изискващите близък телесен контакт - фризьори, масажисти, маникюристи - могат да приемат клиенти, осигурявайки за всеки задължителните 10 квадратни метра. Заведенията за хранене остават затворени, до 19 ч. е възможно да се продава храна за консумация по домовете. Забранено е заедно с храната да се продават алкохолни напитки. Доставката на храната по домовете няма вечерно ограничение. На 7 януари заведенията вероятно ще бъдат отворени, това ще зависи от броя на новозаразените. Затворени остават баровете и нощните заведения. До 7 януари остават затворени и всички хотели, пансиони и къщи за гости. Забранени остават всички културни и спортни събития, както и празнуването на сватби и рожденни дни. Разрешени са репетициите и представленията без публика.

На 7 януари ще отворят врати театри, концертни зали и кина, при положение че броят на заразените го позволи. Навсякъде, където е възможно, служителите трябва да работят от дома си. В офисите между работните места трябва да се поставят предпазни стени, а където това е невъзмоожно - да се осигури разстояние от един метър. В старческите домове и домовете за болни хора всяка седмица ще се правят тестове за коронавирус.

Посетителите и новопостъпилите трябва да представят отрицателен тест. Забраняват се всякакви отборни видове спорт , спортните съоръжения на закрито са затворени за любители. Спортните съоръжения на открито ще отворят на 24 декември. Оттогава ще заработят и ски лифтовете. Затворени остават фитнесите, къпалните и други съоръжения. На 24 декември ще отворят зоопарковете на открито. Елитните спортисти и треньорите им имат право да упражняват своята спортна дисциплина, както и да се явяват на състезания.

Променя се и режимът за влизане в Австрия: до 10 януари ще се степенува актуалната опасност от заразяване въз основа на броя на новите случаи в другите държави и ще се определя степента на опасност за конкретната страна. Всички райони със стойност над 100 новозаразени на 100 000 души ще се категоризират като рискови. Хората, които влизат в Австрия от рисков район, ще се подлагат на 10-дневна карантина. След 5 дни може да се направи Пи Си Ар тест и при негативен резултат карантината да бъде прекратена. Правителството предвижда финансова подкрепа. Браншовете, засегнати от мерките, ще получат като компенсация 50 процента от оборота, реализиран миналата година, а след 31 декември догодина ще им бъдат възстановени т. нар. твърди разходи.

В ООН ще бъде представена първата руска ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“. В онлайн презентацията ще участват руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко и създателите на препарата от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „ГамалЕя“.

„Спутник V“ e първата в света официално регистрирана ваксина срещу коронавирусната инфекция. Държавната регистрация обаче беше получена в началото на август по ускорена процедура – преди приключването на третия и заключителен етап на клиничните изследвания, който продължава и в момента.

В речта си пред Общо събрание на Обединените нации през септември президентът Владимир Путин предложи препарата за доброволна ваксинация на служителите на световната организация.

Руският лидер увери, че по време на клиничните изследвания ваксината е показала висока ефективност и безопасност.

От руското министерство на здравеопазването твърдят, че двукратната ваксинация създава траен имунитет, който може да продължи до две години.

Срокът на извънредното положение в Латвия заради коронавирусната пандемия ще бъде удължен до 11 януари, реши вчера правителството на съвместно заседание със съвета за управление на кризата, предаде ТАСС.

Освен това се засилват и ограниченията - връща се правилото за социална дистанция от два метра, маските стават задължителни във всички помещения освен у дома, а частните срещи ще са само на лица от едно домакинство. 

През уикендите ще бъдат отворени единствено магазините за стоки за първа необходимост - храни, хигиенни продукти, бензиностанции и аптеки, допълва БТА.

Япония ще дава безплатна ваксина на всички свои жители, гласи приет днес законопроект., предаде АФП.

Правителството ще покрива цената за ваксините на всичките 126 милиона жители на страната, се посочва в проекта, който бе приет от горната камара на парламента, след като преди това бе одобрен от долната.

Япония досега си е осигурила ваксина срещу Covid-19 за 60 милиона души от фармацевтичния гигант „Пфайзер“ и за още 25 милиона от „Модерна“. Ще получи и 120 милиона дози от „АстраЗенека“.

Япония не е сред най-силно засегнатите страни от пандемията, като досега са регистрирани 150 000 случая на коронавируса, от които около 2100 с фатален изход.

Страната обаче сега е изправена пред трета вълна, като през последните седмици има рекорден брой на новозаразени на дневна база.

Бразилия обяви нови 50 909 случая с коронавирус за последното денонощие, което е най-голям дневен прираст на заразените от началото на септември, предаде Ройтерс.

Починалите с диагноза Covid-19 за изтеклите 24 часа са 697, съобщи здравното министерство.

От началото на епидемията в страната досега са били регистрирани 6 386 787 носители на вируса и 173 817 смъртни случая, свързани с коронавирус, сочат официалните данни.

Бразилия е на трето място в света след САЩ и Индия по абсолютен броя на заразените и починалите.

#коронавирус #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"